biznis
0

U novembru u BiH više nezaposlenih

FENA
U Bosni i Hercegovini je u novembru, nakon dužeg perioda, došlo do porasta broja evidentiranih nezaposlenih osoba i u tom mjesecu je u odnosu na prethodni mjesec zavodima za zapošljavanje prijavljeno više za oko 2.000 osoba.

Kako je danas istaknuo na konferenciji za novinare u Sarajevu pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju Agencije za rad i zapošljavanje BiH Asim Ibrahimagić, zaključno s 30. novembrom na evidencijama zavoda za zapošljavanje bilo je prijavljeno 479.660 nezaposlenih osoba, a krajem oktobra 477.520.

Ibrahimagić je istaknuo da je osnovni razlog tog povećanja opadanje ekonomske aktivnosti, odnosno globalna ekonomska kriza i kako se može očekivati i veći broj otpuštanja radnika koji rade u zemljama u okruženju.

Dodao je da je 2008. godina do novembra bila dobra za BiH kada je riječ o padu nezaposlenosti te da je za 11 mjeseci zaposleno 85.801. osoba.

  • Prave udare ekonomske krize mislim da ćemo znati u februaru, a sama činjenica da su se Slovenci na zadnja dva sajma zapošljavanja predstavili sa samo četiri kompanije govori da i susjedne zemlje iskazuju manji interes za radnom snagom iz inozemstva. Ranije je na tim sajmovima bilo prisutno po 30 kompanija samo iz Slovenije. Mislim da bi najveći broj radnika iz BiH koji rade u drugim državama mogao ostati bez posla onih koji su zaposleni u autoindustriji ili na građevini, dodao je Ibrahimagić.

Također je dodao i to da je Slovenija, zemlja u kojoj uz Hrvatsku najviše radi bh. građana, ogodišnju kvotu za zapošljavanje stranaca smanjila s 32.000 na 24.000.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanjeBiH Huso Sarić istaknuo je da je Agencija pokrenula i inicijativu za izmjenu i dopunu Sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Slovenije i BiH, potpisanog 1. jula ove godine , "jer je članom 5. tog sporazuma utvrđeno da građanin BiH koji ostane bez zaposlenja u Sloveniji, bez obzirana to ispunjava li sve druge zakonom utvrđene uvjete za ostvarivanje prava na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, ukoliko nema prebivalište u Sloveniji , da to pravo neće moći ni ostvariti".

-To znači da bi ti radnici bili na teretu zavoda za zapošljavanje u BiH , što je u suprotnosti s međunarodnim pravima i mislim da bi u budžetu Slovenija za tu svrhu morala osigurati 30 miliona eura, rekao je Sarić.

U novembru 2008. poslodavci su zavodima i službama za zapošljavanje u BiH prijavili potrebe za zapošljavanjem novih 2.485 radnika, a istovremeno registrirane su 4.074 osobe kojima je prestao radni odnos.