Uloženo 10 miliona KM
46

U Neumu otvoren moderni hotel koji zapošljava domaće radnike

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Neumu je danas uz prigodnu svečanost otvoren novi luksuzni hotel vrijedan 10 miliona KM koji zapošljava domaće stanovništvo što je veliki iskorak u jedinom bh. gradu na moru.

Marea Hotel & Spa u Neumu svečano je otvorio načelnik toga grada Dragan Jurković koji je čestitao investitorima kazavši kako je trebalo hrabrosti ulaziti u ovako velike investicije za vrijeme pandemije, kad je sve neizvjesno.

"Obišao sam hotel i nemam riječi, ovo je nešto što je trebalo i što treba, jer uvijek kažemo da treba povećavati kvalitetu usluge, a ovo je primjer kako trebamo ići u budućnost i kako se trebamo razvijati kao lokalna zajednica i kao destinacija", kazao je načelnik Neuma.

Vlasnik hotela Tomislav Lovrić ističe kako je izgradnja ovog hotela bio veliki izazov jer je trebao biti davno otvoren s obzirom na to da je do početka pandemije već bilo urađeno 70 posto posla.

"Na svu sreću kad je bilo gotovo nemoguće dobiti kredit zbog pandemije i ogromnih rizika, mi smo to uspjeli i relizovali projekt do kraja na šta sam posebno ponosan", kazao je Lovrić.

Prilikom izvođenja radova i opremanja hotela, kako naglašava birani su isključivo domaći izvođači i proizvođači tako da je cjelokupan investirani novac ostao u BiH.

Direktor hotela Aldy Škegro naglašava i kako je iznimno važno napomenuti da ovaj hotel zapošljava lokalno stanovništvo što je veliki iskorak u današnje vrijeme.

"U prvoj fazi smo zaposlili 30 ljudi što je dovoljno za početak rada, jer zbog epidemiološke situacije još nemamo velikog broja gostiju. Ako sve bude kako planiramo i ako se situacija stabilizira, otvorit ćemo još radnih mjesta", kazao je Škegro.

Hotel raspolaže sa 89 soba od čega je sedam apartmana, velikim fitness centrom, prostorijom za zabavu, dvije konferencijske dvorane, Spa centrom, saunama i sobama za relaksaciju te unutrašnjim i vanjskim bazenom, kao i brojnim drugim sadržajima koji ovom savremeno uređenom hotelu omogućavaju da radi tokom čitave godine.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti među kojima je i bivši selektor reprezentacije BiH Blaž Slišković.

Podsjetimo da je Neum tokom prošle godine jedina turistička destinacija u našoj zemlji koja je prema procjenama turističkih radnika uspjela spasiti sezonu.

Zbog otežanih putovanja Neum je bio turističko odredište velikog broja građana BiH iako je saobraćajna infrastruktura prema jedinom bh gradu na moru u vrlo lošem stanju.

Kako se na tom polju ubrzano radi, ove godine bi Neum mogao zabilježiti rekordan broj gostiju iz BiH, ali i zemalja regije.