Sarajevo
0

U naselju Stup otvoren najveći trgovački centar slovenačkog "Merkura"

FENA
Slovenska kompanija "Merkur" danas je u Sarajevu, u naselju Stup, otvorila savremeni trgovački centar na 14.000 kvadratnih metara prostora gdje će kupci prvi put na jednom mjestu moći da nađu široku ponudu od 35.000 proizvoda za kuću, vrt i radionicu.

Riječ je o najvećem "Merkurovom" centru, s obzirom na to da slični centri, osim u Sloveniji, postoje u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te jednom od najvećih centara tog tipa na Balkanu.

Unutrašnji prodajni prostor iznosi 10.080, a vanjski 4.000 kvadratnih metara, namijenjenih vrtnom programu, crnoj metalurgiji i građevinskom materijalu. Ukupna investicija vrijedi 25 miliona eura, a u samom centru uposleno je 100 radnika.

Uz prodajni i skladišni prostor, novi "Merkurov" tržni centar ima podzemnu garažu i vanjski parkirng, a od prodajnih usluga kupcima nudi: kućnu dostavu, izradu nacrta kupatila, aranžiranje poklona, odvoz bijele tehnike, miješanja boja i slično.

Prema riječima direktora Intermerkur Nova Sarajevo, "Merkurovog" kćerinskog preduzeća, u narednim godinama "Merkur" u BiH planira povećanje veleprodajne mreže otvaranjem tri regionalna centra - u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru , te mu je plan do 2013. u BiH dostići promet od 155 miliona eura i imati oko 700 zaposlenih.

Kako je rečeno, danas firma "Merkur" čvrsto drži poziciju vodećeg grosiste metalurškim proizvodima na tržištu BiH, s tržišnim učešćem od 20 posto, a prošle godine je na bh. tržište plasirano 80.000 tona metalurških proizvoda.

Tokom optvaranja novog "Merkurovog" centra u Sarajevu predsjednik Uprave Grupe Merkur Bine Kodež uručio je direktoru Centra za odgoj i obrazovanje i radno osposobljavanje djece s mentalnom retardacijom, cerebralnom paralizom i autizmom Vladimir Nazor Sarajevo - Marku Grujičiću vaučer o donaciji robe u vrijednosti sedam hiljada KM.