{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru okrugli stol o lokalnom ekonomskom razvoju

F
25.10.2011. u 13:01
0
0
U Mostaru okrugli stol o lokalnom ekonomskom razvoju
0
U Mostaru okrugli stol o lokalnom ekonomskom razvoju
Mostar
U sklopu projekta Evropske unije "Inicijativa za kreiranje mreže za lokalni ekonomski razvoj u BiH", danas se u Mostaru održava okrugli stol pod nazivom "Uloga organizacija civilnog društva i mreže za lokalni ekonomski razvoj u BiH u procesu lokalnog/regionalnog ekonomskog razvoja".
Navedeni projekt provodi PLOD Centar Bihać, u suradnji s Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Udrugom "Neovisni biro za razvoj" Gradačac, Udrugom poduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče i Centrom za razvoj Hercegovine (CHR) Trebinje.

Svrha je projekta povezivanje organizacija civilnog društva u BiH, razmjena znanja, kao i jačanje njihove uloge u procesu lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja putem unapređenja suradnje između vladinog, nevladinog i privatnog sektora i utjecaja na kreiranje mjera za razvoj poduzetništva.

Projekt je nastao kao odgovor na nedovoljnu uključenost civilnog sektora u procesu provedbe socio-ekonomskih reformi u BiH, sa svrhom da podrži i osnaži umrežavanje organizacija civilnog društva i njihov doprinos u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH.

Projekt će trajati dvije godine. Ukupna je vrijednost projekta 256.620 eura od čega Evropska unija financira 85 posto, a 15 posto navedene organizacije.

"Nemamo sufinanciranje od naših institucija, a smatramo da su tema i ciljevi ovoga projekta zaista interesantni, ne samo za lokalni ekonomski razvoj i za lokalne sredine, nego za cijelu BiH jer naših 5 organizacija praktično pokriva cijelu BiH", kazao je direktor LiNK-a Tomislav Majić.

Istaknuo je kako nevladine organizacije imaju jako puno dobrih prijedloga, međutim u svom su dosadašnjem radu primijetili da se uvijek čekaju neke strategije, kako državne, tako i entitetske.

"Također, imamo osjećaj kada neki prijedlog dođe iz nevladine organizacije, institucije vlasti smatraju da se on odmah kosi s nekim njihovim političkim ciljevima, međutim mi želimo da u ovu priču ne miješamo politiku, jer nama je najvažniji ekonomski rast i razvoj i zapošljavanje ljudi.
Danas u BiH imamo neuposlenost oko 46 posto i to bi trebao biti glavni zadatak svih razina vlasti. Mi imamo dobrih prijedloga i bilo bi vrijeme da ih institucije počnu konačno prihvaćati i da zajednički idemo u realiziranje", kazao je Majić.

Voditelj odjela za operacije Regionalne razvojne agencije (REDAH) Admir Logo kazao je kako je za lokalni ekonomski razvoj suradnja institucija vlasti i NVO sektora od velikog značaja, jer ni jedna od ove dvije strane niti imaju dovoljno kapaciteta niti mogu same djelovati, tako da u suštini jedni drugima su potrebni da bi na lokalnoj razini imali kvalitetne projekte i da bi mogli nešto kvalitetno uraditi.

"Institucije vlasti s jedne strane nemaju dovoljno kapaciteta kojima bi mogli da djeluju, da rade na novim projektima, da apliciraju na fondove međunarodnih institucija, s druge strane nevladinom sektoru nedostaju sredstva za sufinanciranje i taj legitimitet koje imaju institucije vlasti, tako da samo zajedno mogu ići u smjeru jačanja lokalnog ekonomskog razvoja", kazao je Logo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: