Službena Komšićeva posjeta
0

U Libiji radi 18 bh. kompanija i dvije hiljade radnika

Sarajevo-x.com
Prvog dana službene posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bh. kompanija, angažovanim na realizaciji projekata u raznim oblastima na libijskom tržištu.

Tokom sastanka privrednici su upoznali Komšića sa trenutnom situacijom projekata i poslova koji su u fazi realizacije, kao i sa mogućnostima i potencijalima proširenja i dobijanja novih poslova. Na sastanku je istaknuto da je Libija jedno od najperspektivnijih tržišta za bh. kompanije, posebno imajući u vidu da dvije zemlje imaju odlične političke i ukupne odnose koje treba da prati i adekvatan nivo ekonomske saradnje.

Privrednici su istakli da su im glavni problemi u realizaciji poslova iznalaženje rješenja za referentnu bh. banku čije garancije prihvata Libija, zastoj u postupku usvajanja potpisanog ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Libije, kao i nepostojanje direktne avio-linije između dvije zemlje. Pokrenuli su pitanje liberelizacije specifičnog viznog režima između dvije zemlje u interesu olakšanja poslovanja i založili se za održavanje frekventnih političkih kontakata na visokom i najvišem nivou. Ukazali su na aktuelnu veoma oštru konkurenciju na libijskom tržištu svih relevantnih svjetskih firmi koje su prisutne u vrlo velikim infrastrukturnim projektima koji se provode u ovoj zemlji.

O važnosti i mogućnostima angažmana bh. kompanija najbolje govori podatak da je u Libiji trenutno angažovano osamnaest kompanija iz svih dijelova BiH koje realizuju projekte u vrijednosti od 1,5 milijardi eura. Oko dvije hiljade radnika i stručnjaka iz BiH trenutno je stalno angažovano u Libiji, a procjenjuje se da će se dobijanjem novih projekata potreban broj bh. radnika višestruko uvećavati.

Imajući u vidu značaj i potencijale libijskog tržišta za bh. privredu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da će se angažovati na što bržem usvajanju i stupanju na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje, razgovarati o mogućnosti reaktiviranja direktne avio-linije, kao i jačanju bh. diplomatske misije u Tripoliju, imajući u vidu da je u zemlji, koja je izuzetno značajan ekonomski partner BiH, broj izvršilaca podcijenjen realnim potrebama.

U daljem toku posjete, predsjedavajući Komšić će u Tripoliju, na poziv Muammara al-Gaddafija, lidera Libijske Džamahirije i predsjednika Afričke unije, prisustvovati nizu svečanosti obilježavanja četrdesete godišnjice libijske revolucije.