{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'U Kantonu Sarajevo vlada poslovni optimizam'

F
FENA
15.1.2009. u 12:36
0
1
'U Kantonu Sarajevo vlada poslovni optimizam'
0
'U Kantonu Sarajevo vlada poslovni optimizam'
U Kantonu Sarajevo i dalje vlada visok nivo poslovnog povjerenja, bez obzira na globalnu recesiju i jake udare te recesije na pojedine sektore bh. ekonomije, istaknuto je danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo tokom prezentacije rezultata istraživanja poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo.
Ovo istraživanje koje je obavio Ekonomski institut Sarajevo anketiranjem 300 kompanija koje zapošljavaju oko 36 hiljada osoba, u periodu od 15.novembra do 15. decembra 2008. godine, daje rezultate procjene poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo za drugo polugodište 2008. i procjenu za prvo polugodište 2009. godine.

Tako indeks poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo za drugo polugodište 2008. iznosi 113,52, a indeks za prvo polugodište 2009. 124,26, što pokazuje visok poslovni otimizam.

Istraživanje poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo, kako je istaknuo rukovodilac Istraživačkog tima Ekonomskog institua prof. dr. Anto Domazet jeste instrument praćenja poslovnog povjerenja, koje odražava percepciju menadžera o poslovnoj okolini i uspješnosti poslovanja kompanija u tom kantonu.

Na današnjoj raspravi "Poslovno povjerenje u Kantonu Sarajevo u prvom polugodištu 2009.", koju su organizirali Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ekonomski institut Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo, također je istaknuto da je istraživanje obuhvatilo i segment koji se odnosi na prepreke biznisu.

Prema riječima ministra privrede Kantona Sarajevo Abida Šarića, tu je na prvom mjestu korupcija, a zatim visoki porezi te nepovoljni uvjeti kreditiranja.

Na skupu je ocijenjeno da razlozi optimističnih rezultata istraživanja mogu biti u specifičnosti Kantona Sarajevo kao političkog, ekonomskog i administrativnog centra, u sektorskoj specifičnosti ekonomske strukture u ovome kantonu te konkurentnosti kompanija.

Današnjoj prezenzaciji, između ostalih, prisustvovao je i Besim Mehmedić mandatar Vlade Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: