biznis
0

U Kantonu Sarajevo industrijska proizvodnja povećana za 43,4 posto

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Industrijska proizvodnje u Kantonu Sarajevo za januar-maj 2007. godine, u odnosu na isti period protekle godine, zabilježila je rast od 43,4 posto, a od 20 industrijskih grana u prerađivačkoj industriji njih 14 je ostvarilo rast.

To je istaknula danas u Sarajevu na konferenciji za novinare direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić.

Govoreći o poslovanju privrede Kantona Sarajevo ona je rekla kako su u prva četiri mjeseca ove godine pozitivna kretanja zabilježena i u šumarstrvu, turizmu i ugostiteljstvu, dok je u aprilu zabilježeno i povećanje prosjeka netoplaće po zaposlenom za 8,7 posto.

Negativni trend kretanja zabilježen je u segmentu nezaposlenosti, u cestovnom prijevozu robe, te cijenama "namalo".

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo u maju ove godine je iznosila 1,527 miliona KM, što je za 19,57 posto više u odnosu na isti mjesec protekle godine i činila je četvrtinu ukupne vanjskotrgovinske razmjene FBiH, odnosno petinu vanjskotrgovinske razmjene BiH.

Izvoz je iznosio 302 miliona KM i veći je 25,56 posto u odnosu na maj 2006. , a uvoz je iznosio 1,225 miliona i on je povećan za 18,31 posto, ali ipak to pokazuje da je i dalje prisutan značajan deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni privrede Kantona Sarajevo i da je u maju iznosio 923 miliona KM.

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom bila je jako niska i iznosila je svega 24,67 posto.

Međutim, direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom Esad Ibišević istaknuo je kako je očekivati da će pozitivne tendencije proizvodnje i izvoza u Kantonu Sarajevo biti nastavljene i tokom godine.

U maju vodeći vanjskotrgovinski partneri Kantona Sarajevo bili su Hrvatska, Njemačka, Slovenija i Turska.

Najveći izvoznici u Kantonu Sarajevo su Volkswagen, JP Elektroprivreda BiH, Standard, Bosnalijek, UNIS-pretis,Robot, a najveći uvoznici Volkswagen, Energoinvest, Petrol BH-oil, Orbico, Podravka i Lura.