Razgovori lidera
1

U Kanadi sastanci sedam najrazvijenijih država svijeta, Trump želi vratiti Rusiju na samit

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U petak su u kanadskom gradu Quebec počeli sastanci lidera najrazvijenih država svijeta, a na samitu G7 u petak i subotu učestvuju predstavnici SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Japana, Francuske, Kanade, Italije te lideri Evropske unije.

Predstavnici zemalja EU složili su se u petak na samitu G7 da još nisu ispunjeni uvjeti da se Rusija vrati u grupu, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je da se Rusija vrati u G7.

"Rusija bi trebala biti na ovom susretu. Zašto se susrećemo bez Rusije?", upitao je američki predsjednik i zaključio kako "moraju imati Rusiju za pregovaračkim stolom", rekao je Trump čiji je stav podržao i novi talijanski premijer Giuseppe Conte.

Podsjetimo, Rusija je izbačena iz G8 nakon pripajanja Krima 2014. godine te poručila da joj pomenuti samit nije prioritet i da je fokusirana na druge oblike međunarodne saradnje.

Na ovogodišnjem samitu G7 će se razgovarati o rješavanju situacije u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom, ratom u Siriji, nuklearnim programom Irana, ekonomiji i zaštiti klime.

Iako je bio planiran bilateralni susret francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Donalda Trumpa, sastanak je otkazan i trebao bi biti održan danas.

Lideri će razgovarati i o uvođenju carina na čelik i aluminijum koje bi mogle naštetiti slobodnoj trgovini i ekonomiji.