{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kafićima najviše radnika 'na crno'

S
29.10.2009. u 11:00
0
15
U kafićima najviše radnika 'na crno'
0
U kafićima najviše radnika 'na crno'
Foto: Ilustracija
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Anis Ajdinović, portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove , protekle dvije sedmice su vršene koordinirane akcije na području više kantona iz oblasti rada, radnih odnosa i drugih oblasti inspekcijskog nadzora. Neprijavljenih radnika najviše je otkriveno u ugositetljskim objektima.
Tom prilikom je zatečeno 198 neprijavljenih radnika. Kako nam je rekao Ajdinović, privredni subjekti u kojima su najčešće pronađeni "radnici na crno" su ugostiteljski objekti, objekti tekstilne industrije i proizvodnje, proizvodnje specijalnih industrijskih proizvoda, oblast građevine, ali su neprijavljeni radnici pronađeni i u drugim oblastima.

Kako nam je rekao Ajdinović, saradnja FUZIP-a i pripadnika kantonalnih MUP-ova je na zavidnom nivou. On je istakao da postoji potreba za angažmanom službenika policije u drugoj smjeni kada se akcije inspektora najčešće provode.

Konstantna boljka FUZIP-a je nedostatak inspektora koji će obavljati zadatke iz oblasti nad kojima je Federalna uprava nadležna. On je rekao da u Upravi rade svega tri inspektora zaštite na radu, tri iz oblasti radnih odnosa i to su kapaciteti koji ne zadovoljavaju potrebe.

FUZIP je u toku ove godine proveo inspekcijske kontrole do 18.05. do 19. 06. u kojima su učestvovala 162 inspektora. Tom prilikom je pronađeno 788 neprijavljenih radnika, a izdato je 7.060 prekršajnih naloga i izrečeno kazni u visini 5.223.123 KM.

Upoređujući podatke iz prethodnih inspekcijskih pregleda koji su realizovani od 9.11. do 5.12. 2008. godine kada su pronađena 622 neprijavljena radnika, zatečeno je više neprijavljenih radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: