{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U junu sajam "Energija, industrija, rudarstvo" u Tuzli

F
11.3.2011. u 14:47
0
0
U junu sajam "Energija, industrija, rudarstvo" u Tuzli
0
U junu sajam "Energija, industrija, rudarstvo" u Tuzli
Željko Knežiček
U povodu organizacije Međunarodnog sajma "Energija, industrija, rudarstvo", koji će od 21. do 25. juni ove godine biti održan u Tuzli, ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček primio je danas u posjet organizatore, predstavnike kompanije "Tuzlanski sajam".
"Ideja je potekla iz činjenice da svi veliki gradovi formiraju i održavaju sajmove u skladu sa svojim predispozicijama i prednostima koje imaju u odnosu na regiji. S obzirom na bogato iskustvo koje imamo iz prethodnih sajamskih projekata želimo iskoristiti poziciju koju Tuzla ima i organizirati sajam prilagođen industrijsko-energetskom potencijalu ovog grada", istakao je Radomir Žilić, direktor kompanije "Tuzlanski sajam".

Položaj Tuzle u kontekstu regionalnog razvoja strateški važnih privrednih grana, kao što su energija, rudarstvo i industrija, ovom industrijskom bazenu daje primat, s obzirom na to da je najveća koncentracija industrijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, ali i regionu smještena na ovom prostoru.

U sklopu Sajma osim poslovnih konferencija i okruglih stolova predviđena je i Međunarodna konferencija "Termoenergetika – perspektive i izazovi", a u okviru sajma kao ekspert za oblast obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti bit će angažiran prof. dr. Mirsad Đonlagić.

Ono što je veoma interesantno jeste da se već za prvi sajam za zemlju partera u organizaciji javila Kraljevina Danska. Ovakvi slučajevi, da sajam na početku svoje egzistencije imaju zemlju partnera, su rijetkost u organizaciji manifestacija ovog tipa, ali upućuje na postojanje značajnog interesa za ovu manifestaciju, složili su se sudionici sastanka.

Prijave za učešće na sajmu pokazuju veoma veliku zainteresiranost privrednih subjekata u zemlji ali i inozemstvu. Prema dosada pristiglim informacijama na Sajmu bi trebalo biti prisutno oko 40 posto inozemnih izlagača, a svoj pristanak dali su svi bitni subjekti ovih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini, tvrde organizatori.

"Tuzla i tuzlanski region, svakako imaju i potencijala, ali i potrebu za jednom ovakvom manifestacijom. Želja i cilj svih nas jeste da se Tuzlanski kanton i Tuzla pozicioniraju kao centar , te da zauzmemo poziciju koja nam i pripada skladno prirodnim, naučnim, ljudskim i drugim resursima kojima raspolažemo. Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK svakako podržavaju organizaciju ove manifestacije, jer između ostalog i ovo je jedan od načina naše zajedničke borbe za nova radna mjesta u našem kantonu", zaključio je na današnjem sastanku ministar Knežiček.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: