FBiH
0

U junu povećana vrijednost građevinskih radova

FENA
Vrijednost izvršenih građevinskih radova preduzeća u Federaciji BiH u junu u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine veća je za 52,3 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 49 posto.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna cijena stanova završenih u prvom polugodištu 2008. (formirana na temelju izvještaja za 436 stana) iznosi 1.551,40 KM po kvadratnom metru stambene površine i veća je za pet posto u odnosu na isti period lani.

Prosječni troškovi gradnje učestvuju sa 71,6 posto u ukupnoj prosječnoj cijeni i za 3,8 posto su veći u odnosu na isti period prethodne godine.

Prosječna cijena stanova u gradnji, koji su se počeli graditi između 1. januara i 30. juna 2008. formirana je na bazi izvještaja za 289 stanova. Ona iznosi 1.479,1 KM po kvadratnom metru stambene površine, što je za 5,4 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Prosječni troškovi gradnje učestvuju sa 74,3 posto u ukupnoj prosječnoj cijeni i za dva posto su veći u odnosu na isti period prethodne godine.