Austrijski ministar Schpindeleger
0

"U julu regionalni ekonomski forum u Beču"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Schpindeleger najavio je u četvrtak da će regionalni forum Svjetskog ekonomskog foruma prvi put biti održan u Beču, početkom jula.
  • Težište ovog skupa biće istočna Evropa i Azija i na njemu bi trebalo da se okupi oko 50 učesnika, među kojima šefovi država i vlada, kao i predstavnici ekonomije i civilnog društva, rekao je Schpindeleger na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ocjenjujući da se centralna Azija, južni Kavkaz i region oko Crnog mora ubrajaju u političke i ekonomske regione budućnosti Evrope, Schpindeleger je istakao da se "tu ne radi samo o nafti i plinu, već te zemlje žele da svoj ekonomski rast postave na široj osnovi".

  • Sve zemlje EU-a su zainteresovane za ovaj region. Moramo biti brzi, jer i naša ekonomska budućnost je u tim tržištima, rekao je Schpindeleger.

On je precizirao da će regionalni forum švicarskog ekonomskog foruma u Beču biti održan 8. i 9. jula.

  • Moramo gledati preko ruba svojih tanjira. Da bi Beč bio ojačan kao okretnica i vrata ka jugoistočnoj Evropi, moramo pospješiti naše umrežavanje s regionom oko Crnog mora i centralnom Azijom, ocijenio je Schpindeleger, prenosi Tanjug.