{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U julu prva tranša stand-by aranžmana

F
6.5.2009. u 15:03
0
0
U julu prva tranša stand-by aranžmana
0
U julu prva tranša stand-by aranžmana
Foto: AFP/File
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić očekuje da u julu stigne prva tranša novog trogodišnjeg stand-by aranžmana koji je odobrio BiH Međunarodni monetarni fond (MMF) od milijardu i 200 miliona eura, od čega Federaciji BiH idu dvije trećine, a RS-u jedna trećina iznosa.
Džombić je na pres-konferenciji kazao da bi prva tranša trebalo da dođe nakon sastanka borda direktora koji će biti održan početkom jula, kada će se donijeti i zvanično odobrenje o aranžmanu BiH s MMF-om, a nakon što je BiH uspješno privela kraju trosedmične pregovore s MMF-om.

Ministar finansija RS-a je precizirao da će priliv sredstava uvijek po dobijanju tranši biti dijeljen na dvije trećine FBiH, a jedna trećina RS-u.

"Prvi priliv trebalo bi da iznosi oko 200, a drugi od 170 miliona eura može se očekivati poslije prvog ispunjena uslova koji su postavljeni pred sve strukture vlasti BiH u decembru i treću tranšu do 25 miliona eura prvog godišnjeg aranžmana treba očekivati u martu naredne godine“, pojasnio je Džombić.

Kazao je da je RS u ovim pregovorima s MMF-om dala "potpuni doprinos“ da aranžman uspije "mada je imala unutrašnje rezerve i napravljene planove za uštede“.

Vlasti u BiH obavezale su se da će kroz mjere i reforme osigurati uštede u ovoj godini od 610 miliona KM, od čega Federacija BiH 414, RS 146 miliona, zajedničke institucije 40, a Distrikt Brčko 10 miliona KM.

Džombić negira navode da je RS insistirala da zajednički nivo vlasti napravi rebalans, što je bio jedan od glavnih principa na samom početku pregovora s MMF-om.

"Na nivou BiH su napravljene uštede od 40 miliona KM i saglasili smo se da ne treba izvršiti rebalans, a da će ove uštede biti uzete u obzir kada se u roku od mjesec dana budu pravile strukture budžeta zajedničkih institucija za 2010.godinu“, rekao je entitetski ministar finansija i naveo da je bitno da se javna potrošnja drži pod kontrom na svim nivoima vlasti.

Kada su u pitanju programi uštede, Džombić kaže da se to za RS odnosi na uštedu o pitanju materijalnih troškova i grantova, neproduktivnih ulaganja, te strukturalne reforme koje će RS provoditi, a prvenstveno se odnose na reforme u penzijsko-invalidskom i zdravstvenom osiguranju, kao i ostale uštede koje RS provodi kroz usvojeni program ublažavanja negativnih posljedica svjetske ekonomske krize.

"Predstavnicima MMF-a smo predstavili da smo već izvršili neke od tih ušteda“, rekao je on i dodao da je potvrđena makroekonomska stabilnost RS-a.

Podsjetio je i da su već plaće državnih službenika umanjene za 10 posto te obustavljen prijem novih radnika, bez posebnog odobrenja Vlade RS-a, a umanjene su i dnevnice za 20 posto, s tim da će raditi i izmjene pravilnika o naknadama, što je prihvatio i MMF.

„Uslovi koje treba ispuniti su različiti zavisno od nivoa vlasti. Za RS je to zaustavljene nivoa plaća u javnoj upravi, a drugi nivo vlasti, kao što su zajedničke institucije morat će ići na smanjene plaća“, potvrdio je Džombić.

Jedan od uvjeta MMF-a jest i da entitetske vlade izvrše rebalanse budžeta do kraja juna, a da se to u skupštinskoj proceduri završi do kraja augusta.

Budžet RS-a rebalansom bi, kako je dodao, trebalo da bude umanjen za iznos od oko 70 miliona maraka, koliko će i iznositi i uštede na troškovima u budžetu tog entiteta.

Stand-by aranžman se odobrava s grejs periodom od četiri godine i otplatom između četiri i pet godina, zavisno od odluke borda direktora MMF-a.

„Godišnja kamatna stopa, na specijalna prava povlačenja kredita, iznosi u ovom trenutku 1,5 posto i smatramo da su to veoma povoljna sredstva i za RS i BiH“, rekao je entitetski ministar finansija.

MMF je napomenuo da će se sredstva od novog aranžmana prvenstveno koristi za izmirenje inoduga, a kako kaže Džombić, RS će sredstva po drugoj tranši moći iskoristi i za neka kapitalna ulaganja.

Entitetski ministar finansija očekuje i da će se, nakon odluke na Fiskalnom vijeću, u narednim danima isplatiti i preostali dio sredstava od sukcesije na entitete od državnog ministarstva finansija i trezora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: