BiH
0

U januaru mjesečna deflacija 0,1 posto

FENA
Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2009. u odnosu na decembar 2008. niže su u prosjeku za 0,1 posto.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u januaru u odnosu na decembar najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića 0,9 posto, restorana i hotela 0,7, ostalih dobara i usluga 0,4, alkoholnih pića i duhana 0,2 , stanovanja, električne energije, plina i drugih energenata 0,1, te namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće 0,1 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića evidentiran je porast cijena pekarskih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, pojedinih vrsta masti i ulja, mesa i mesnih proizvoda, ribe te pojedinih vrsta voća i povrća.

U odjeljku restorana i hotela porasle su cijene usluga ishrane, prenoćišta i smještaja, dok su u odjeljku ostala dobra i usluge porasle cijene usluga i sredstava za ličnu njegu te cijena nakita i satova.

U januaru 2009. u odnosu na decembar 2008. došlo je do sniženja cijena u odjeljcima prijevoza 4 posto, odjeće i obuće 0,3 i zdravstva 0,1 posto.

Cijene u januaru 2009. u odnosu na januar 2008. u prosjeku su više za 2,3 posto, dok je dvanaestomjesečni rast cijena u prosjeku bio 7,1 posto.