Velika ceremonija
45

U Istanbulu svečano otvoren grandiozni aerodrom, Erdoganovi gosti bili i Vučić i Zvizdić

Piše: M. A.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Istanbulu je danas u prisustvu više od 50 visokih zvanica otvoren treći aerodrom u ovom gradu, za kojeg se tvrdi da će u budućnosti biti najveći aerodrom na svijetu.

Aerodrom je smješten u evropskom dijelu Istanbula, tačnije u oblasti Arnavutkoy, a svečano ga je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Njegovo službeno otvaranje upriličeno je upravo 29. oktobra zbog toga što je na ovaj datum 1923. godine Mustafa Kemal Ataturk proglasio osnivanje Republike Turske s glavnim sjedištem u Ankari.

Osim političkog i diplomatskog establišmenta Republike Turske, otvaranju su prisustvovali i visoki zvaničnici iz prijateljskih zemalja Republike Turske, među kojima su se našli i predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako je ostalo još dosta posla kada je riječ o završetku svih radova na aerodromu, već su analitičari napravili procjenu kako će novosagrađeni aerodrom na godišnjem nivou ostvariti promet od skoro 90 miliona putnika, a do 2028. godine broj putnika bi mogao porasti i do nevjerovatnih 200 miliona.

Zanimljivo je istaći da će krajem ove godine za komercijalne letove biti zatvoren aerodrom Ataturk koji je do ovog trenutka bio jedan od najprometnijih evropskih aerodroma i jedan od simbola Turske.

Kako piše Daily Sabah, Istanbul Grand Airport (IGE) je kompanija koja ima ugovor na 25 godina kojim se regulira upravljanje novim aerodromom, koji će i u tehnološkom segmentu biti jedan od najopremljenijih na svijetu. Kako su ranije prenijeli svjetski mediji, novi istanbulski aerodrom imat će šest pista i 16 staza za prijem aviona.

"Želim se zahvaliti predsjedniku Turske Recepu Tayipu Erdoganu koji je prepoznao važnost izgradnje jednog ovakvog aerodroma. On je zasigurno najvažnija ličnost uz Binalija Yildirima kada je riječ o iniciranju i potpori gradnje", rekao je na svečanoj ceremoniji otvaranja direktor IGA-e Mehmet Cengiz.

Mehmet Cahit Turhan, ministar saobraćaja i komunikacija Republike Turske, također nije krio sreću zbog otvaranja novog aerodroma.

"Ako pogledamo u prošlost i osvježimo svoje pamćenje, teško je bilo i pretpostaviti da bi Turska u globalu mogla postati ono što je danas. Zahvaljujem se na viziji i napornom radu predsjedniku Erdoganu i svima onima koji su radili na izgradnji najvećeg aerodroma na svijetu. S ovog mjesta ćete moći posjetiti više od 300 destinacija širom svijeta, a blizu 90 miliona putnika na samom startu će biti uključeno u njegov saobraćaj. Tehnološki, estetski i ekološki ovo je izuzetno značajan poduhvat i sa sigurnošću se može reći da je ovo najveći infrastrukturni projekt u historiji moderne Turske", izjavio je ministar Turhan.

Erdogan je pozdravio sve prisutne i zahvalio se u ime nacije svim zvaničnicima koji su došli na otvaranje. Izjavio je kako je iskoristio Dan Republike Turske za otvaranje aerodroma, kako bi spojio dvije svečanosti.

"Ovo je unikatan projekt u svijetu. Gradnja ima četiri faze, a mi danas označavamo završetak prve i puštanje aerodroma u rad. Važno je istaći kako ćemo od rada ovog aerodroma u vrlo kratkom vremenskom periodu ostvariti višebilionske prihode koji će dodatno ojačati našu ekonomiju", istakao je predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan.

Otvaranje aerodroma uslijedilo je nakon subotnjeg samita Erdogana, Merkel, Putina i Macrona o situaciji u Siriji, koji su mnogi okarakterizirali kao kontroverzan skup s obzirom na to da se održava usred globalnih previranja zbog slučaja "Khashoggi".

Iako su mnogi očekivali da će Erdogan danas obznaniti i službeno ime aerodroma, to se ipak nije desilo.