U online formatu
53

U fokusu ovogodišnjeg Ekonomskog foruma BiH "novo normalno" i ciljevi održivog razvoja

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine održava se danas, 27. aprila 2021. godine, u online fromatu, a forum organizira Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ekonomski forum je do sada okupio više od 2.000 učesnika u ovih pet godina, s više od 80 govornika. Forum će biti organiziran kroz dva panela. Prvi će se baviti tzv. sintagmom "novo normalno". U ovoj sesiji uvodničar i moderator je Zlatko Lagumdžija, a govornik će bit Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti.

Druga sesija će se baviti ciljevima održivog razvoja i zelenom ekonomijom. Uvodničar i moderator biti će Fikret Čaušević, a govornik će biti Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" i nekadašnji potpredsjednik Svjetske banke. Kao partnerska organizacija tu je Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti iz Sarajeva.

Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, naveo je da će se posebno osvrnuti na ekonomsku sliku koja proizilazi iz Covida, odnosno upravljanja Covidom.

Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nova normalnost je nešto o čemu je Svjetska akademija nauka širom svijeta na sličnim skupovima razgovarala s ljudima koje okuplja. Nizami Ganjavi je organizacija koja je imala seriju događaja upravo fokusiranih na ovo što je naša današnja tema. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo danas imati priliku da čujemo u ova dva panela i da možemo razgovarati s ljudima koji praktično osmišljavaju i daju savjete onim ljudima koji danas upravljaju onim što se zove rat protiv pandemije na zdravstvenom, ekonomskom, institucionalnom i socijalnom pravu", kazao je.

Dodaje da mu je drago što će ovdje imati i ljude koji predstavljaju izvršnu vlast. Neki od njih su i registrirani na Zoomu te se nada da će čuti i nešto korisno.

Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, predstavio je govornike drugog panela, kao i teme koje će biti u njegovom fokusu.

Fikret Čaušević profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Čaušević profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)

"U fokusu druge sesije su ciljevi održivog razvoja, zelena ekonomija s pozicije Evropske unije, Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Sigurno da je EU promovirala svoj Zeleni plan iz 11. decembra 2019. godine, to je jedan od najvažnijih dokumenata u posljednjih 45 godina i imat će dalekosežne posljedice za ekonomiju EU i ovog regiona. Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, EU je strukturirala jedan materijal Plan ozelenjavanja ekonomija Zapadnog Balkana o kojem će imati priliku slušati", kazao je.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podsjetio je na značaj koji ima Ekonomski forum Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Šefik Džaferović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)

"Peti Ekonomski forum održava se u uslovima pandemije. Potrebno je čuvati kontinuitet ovakvih foruma, jer intelektualna i naučna zajednica mora davati odgovore na sva pitanja s kojima se naše društvo suočava. Forum treba dati svoj osvrt na ekonomiju BiH i u uvjetima izazvanim pandemijom. Zdravlje i životi ljudi su najbitniji, stoga su bila uvođena ograničenja koja su utjecala na ekonomiju, ali treba tražiti načine da i u ovim uvjetima ekonomske štete budu što je moguće manje", kazao je Džaferović, dodajući da će se o tome govoriti i na ovom forumu.

Džaferović dodaje da bi politika trebala slušati savjete stručnjaka, jer su njihova mišljenja nešto što je dobro za cijelo društvo. Nastavlja da politika koja donosi odluke treba da sluša i uvažava mišljenje stručnjaka.