biznis
0

U FBiH proizvodnja namještaja povećana 27 posto, a izvoz za 7,7 posto

FENA
U Federaciji BiH proizvodnja namještaja lani je povećana za 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, a izvoz je porastao za 7,7 posto.

Najviši udio u porastu proizvodnje i izvozu, prema podacima Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), iskazale su kompanije Konjuh, Jadrina, Krivaja, Standard, Dallas, Palavra, Impregnacija, Kesten, Fis, HMM, Finvest i dr.

-Rezultati proizvodnje u drvnoj industriji u posljednje dvije godine u FBiH pokazuju pozitivne strukturne promjene. To je utjecalo na povećanje izvoza finanalnih proizvoda od drveta, veće korištenje proizvodnih kapaciteta, povećanje konkurentnosti proizvođača – kazala je Feni savjetnica u Komori Šemsa Alimanović.

Proizvodnja rezane građe bilježi blago opadanje četinjača i porast proizvodnje bukove rezane građe. Očekivan je porast prerade bukve zbog njenog većeg korištenja u proizvodnji masivnih ploča koje se koriste za proizvodnju namještaja.

Šumarstva i preduzeća drvne industrije trebaju zajednički da riješe snabdijevanje drvoprerađivača sirovinom jer izvozna orijentacija domaćih drvoprerađivača zahtijeva bezuvjetno poštivanje ugovorenih obaveza.

-Također, veliki problem predstavlja carinsko opterećenje na uvozni repromaterijal. Za certificiranje i akreditaciju proizvoda koji se izvoze treba pripremiti projekt laboratorija i institucija koje će to uraditi čime bi se rasteretirala industrija drveta certificiranja u inostranstvu - kazala je Alimanović.