Željeznice Federacije BiH
0

U decembru direktna linija Sarajevo-Beograd

Sarajevo-x.com
Željeznice Federacije BiH u ovoj godini planiraju uvesti nove linije, te modernizirati i unaprijediti postojeću željezničku prugu. Jedna od novina, kako saznajemo u ovom preduzeću, jeste i uspostavljanje direktne linije Sarajevo- Beograd.

"Pri kraju su dogovori Željeznica FBiH, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije da se sa novim redom vožnje od decembra 2009. godine, uvede direktna linija Sarajevo-Beograd-Sarajevo", potvrdili su za Sarajevo-x.com u Informativnoj službi ŽFBiH.

U decembru će biti precizirane i cijene karata, a vrijeme polaska iz Sarajeva trebalo bi biti u 11.30, a iz Beograda oko 8.00 sati.

Inače, ovo preduzeće namjerava da do 2010. godine završi rekonstrukciju pruge od Čapljine do Sarajeva. Planirano je da u tom roku bude završena elektrifikacija i modernizacija pruge Doboj-Tuzla-Zvornik i Brčko-Banovići, te da se obnovi elektrifikacija Unske pruge.

"Nastavit ćemo sa obnavljanjem kolskog parka ŽFBH. Kada je riječ o organizacionim planovima - finansijskim restruktuiranjem ŽFBH, stvorit ćemo uslove da se formiraju posebne kompanije: željeznički operator i željeznička infrastruktura koja će ostati 100% u državnom vlasništvu", navode u ovom preduzeću.

Kako ističu, nastavit će se sa rekonstrukcijom pruge od Čapljine do Čelebića i od Bradine do Sarajeva.

"Stvorit ćemo uslove za povećanje brzine vozova na našim prugama. Zbog složenog geografskog područja, brzina voza na pruzi Sarajevo - Mostar - Čapljina bit će 120 km na sat, dok će na dionicama Sarajevo - Šamac brzine iznositi i do 160 km na sat", istakli su u ŽFBiH.