{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se ništa ne radi na skladištenju nafte

S
3.5.2010. u 09:24
0
14
U BiH se ništa ne radi na skladištenju nafte
0
U BiH se ništa ne radi na skladištenju nafte
Foto: Ilustracija
Iako sve države u regionu ubrzano stvaraju zalihe nafte zbog procjena da će cijena ovog energenta rasti sve do početka 2012. godine, u BiH se o ovom pitanju ne radi ništa uprkos preporuci EU da treba imati zalihe na nivou devedesetodnevne potrošnje.
Stručnjaci upozoravaju da bi, ako dođe do prekida snabdijevanja ovim energentom u BiH, nastao haos, jer trenutne rezerve su samo one na privatnim pumpama i zadovoljavaju potošnju za oko sedam dana, pišu "Nezavisne novine".

Kao problem stvaranja rezervi nafte je i preplitanje nadležnosti, odnosno, ko treba da stvara te rezerve - država, industrija, ili kombinovano.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS naglašavaju da trenutni kapaciteti za skladištenje nafte u RS-u iznose oko 530.000 tona, a da bi bila ispunjena preporuka EU, potrebno je da se uskladišti 170.000 tona.

U ovom ministarstvu navode da se raspolaže kapacitetima koji prevazilaze entitetsku potrebu, tako da se mogu ponuditi usluge naftnog skladištenja i drugim zemljama koje imaju manjak kapaciteta.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode ba di se ispunila ova obaveza oko skladištenja nafte, potrebno bi bilo kreirati sistem za uspostavljanje i održavanje zaliha, izabrati način finansiranja, rješiti pitanje vlasništva i uspostaviti adekvatan sistem kontrole.

Kao najveći problem nadležni naglašavju nedostatak novca i neorganizovanost države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: