U proteklih 10 godina
0

U bh. aerodrome uloženo 10 miliona eura

SRNA
U BiH u protekloj deceniji uloženo je 10 miliona eura u infrastrukturu aerodroma, šest miliona eura u izgradnju kapaciteta institucija, a ostalo je još milion eura u tvining projekte vezane za vazdušni saobraćaj, rekao je danas u Sarajevu prvi sekretar Delegacije Evropske komisije u BiH Johann Hesse.

On je objasnio da ti projekti znače da Evropska komisija finansira stručnjake, koji dolaze iz zemalja članica EU, i rade sa institucijama u BiH na usvajanju ostalih propisa i zakona iz Sporazuma o jedinstvenom evropskom vazdušnom prostoru, koji je BiH potpisala 2006. godine.

"BiH je ostvarila veliki napredak o ovoj oblasti - u rekonstrukciji i revitalizaciji infrastrukture na aerodromima, u izgranji institucionalnih kapaciteta i ono što sada ostaje je usvajanje određene regulative vezane za ovu oblast, kao što je bezbjednost putnika", istakao je Hesse na radionici "Značaj sektora vazdušnog saobraćaja u ekonomskom i društvenom razvoju jugoistočne Evrope".

Prema njegovim riječima, usvajanje regulative nije nešto što bi moglo da izazove poteškoće, a Evropska komisija smatra da su to rutinske stvari koje treba da se odrade.

Hesse je naglasio da je prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju pitanje privatnog sektora u EU i oni su ti koji treba da ulože kako u avione, tako i u neophodne prostore za odvijanje ove vrste saobraćaja.

Hidajet Biščević, Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, koji je organizovao radionicu, istakao je da se od 570 aerodroma, koliko ih ima u cijeloj Evropi, više od 125 nalazi u regionu jugoistočne Evrope.

"To je potencijal koji čini 25 odsto evropskog vazdušnog saobraćaja, a mi imamo situaciju da u posljednjih 20 godina nemamo ni dovoljan broj avvionskih letova unutar regije, nemamo saradnju među aerodromima itd.", naglasio je Biščević.
Prema njegovim riječima, geoekonomski i geografski položaj BiH u svakom slučaju nosi ogromne potencijale u svim ekonomskim i drugim kategorijama, uključujući prije svega transport i ona je u poziciji da bude aktivni učesnik u ovakvim razgovorima.

On je rekao da je saobraćajna infrastruktura u BiH u zaostatku za Evropom, zbog događaja od 1992. do 1996. godine, kao i zbog 20 godina koje su protekle sa skoro nimalo ulaganja i infrastrukturu.

Govoreći mogućnostima BiH da ove godine preuzme svoj vazdušni prostor, Biščević je istakao da će to zavisiti od dogovora sa susjednim zemljama i od domaćih kapaciteta.

Namjera je ove radionice o temi "Značaj sektora vazdušnog saobračaja u ekonomskom i društvenom razvoju jugoistočne Evrope" da se procjene sadašnji i mogući budući doprinos vazdušnog saobraćaja, kao mreže povezanosti infrastrukture i njegov potencijal u unapređivanju ekonomskog i društvenog razvoja saradnje u jugoistočnoj Evropi.

U današnjoj radionici učestvuju predstavnici ministarstava saobraćaja i organa vazduhoplovstva, privrednih komora i industrije zemalja članica RCC-a iz jugoistočne Evrope.