U organizaciji EBRD-a
25

U Beču počinje konferencija "Zeleni gradovi": Kako se uhvatiti u koštac s izazovima urbanog razvoja

B. R.
Seestadt Aspern, Beč (Foto: Christian Furthner)
Seestadt Aspern, Beč (Foto: Christian Furthner)
U Beču se danas i sutra, 21. oktobra, održava međunarodna konferencija "Zeleni gradovi (Green Cities Annual Conference)" Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koja je posvećena sigurnosti, održivim investicijama i rodnoj politici.

Konferencija se nakon tri godine ponovo održava uživo (dostupan je i prenos uživo) i fokusirat će se na ulogu gradova i privatnog sektora u zelenoj budućnosti, saopćile su bečke vlasti.

Konferencija će se ove godine baviti novim trendovima u finansiranju gradova sa fokusom na zelene površine, održivosti i zaštitu klime, kao i na ulogu koju gradovi i privatni sektor imaju u ostvarivanju energetske otpornosti.

Učesnici će diskutovati kako se najbolje uhvatiti u koštac s urbanim izazovima i osigurati bolju, održiviju i otporniju budućnost za gradove i stanovništvo. Gradonačelnici, vladini zvaničnici, stručnjaci iz privatnog sektora te stručnjaci za urbanizam, inkluziju i klimu iz Zelenih gradova širom regiona EBRD-a predstavit će svoj rad na jačanju i finansiranju otporne energetske infrastrukture.

Seestadt Aspern, Beč (Foto: Luiza Puiu)
Seestadt Aspern, Beč (Foto: Luiza Puiu)

Otporni gradovi, kako je obrazloženo, bolje se nose s prirodnim katastrofama i katastrofama koje je uzrokovao čovjek, apsorbiraju utjecaj ekonomskih, ekoloških i društvenih opasnosti te promovišu dobrobit, inkluzivni i održivi rast.

Prema posljednjim podacima, na konferenciji će učestvovati više od 170 predstavnika iz 30 država, između ostalih i predstavnici lokalnih samouprava Tirane, Jerevana, Varšave, Kišinjeva, Splita, Temišvara i Izmira.

Seestadt Aspern, Beč (Foto: Luiza Puiu)
Seestadt Aspern, Beč (Foto: Luiza Puiu)

Predstavnica grada Beča Ursula Bauer i Barbara Rambusek iz EBRD-a govorit će o "Rodnoj politici u radnom okruženju". Konferencija je organizovana u partnerstvu sa Gradom Bečom, a podržao ju je Fond za zelenu klimu Ujedinjenih nacija, saopćile su vlasti Beča.