biznis
0

U Banjoj Luci otvorena konferenciju o razvoju rizičnog kapitala

Piše: D. T.
U Banjoj Luci je danas svečano otvorena Prva regionalna konferencija o razvoju rizičnog kapitala u zemljama zapadnog Balkana.
Konferencija (Foto: Klix.ba)
Konferencija (Foto: Klix.ba)
Skup je otvorio ministar nauke i tehnologije u Vladi RS Jasmin Komić, nakon čega su se prisutnima obratili Jon Hansen u ime Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Astrid Green, predsjednica Upravnog odbora banjalučkog Inovacionog centra, koji je organizovao današnji skup u Banjoj Luci.

"Tržište rizičnog kapitala u BiH nije razvijeno koliko bi trebalo biti, a neiskorištenog potencijala je mnogo. ICBL je prepoznao priliku da upotrijebi i razvije taj neiskorišteni potencijal kroz stvaranje i održavanje ambijenta i svih neophodnih aktivnosti za bolji prosperitet preduzeća u cjelini", navela je Green tokom otvaranja konferencije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ona je dodala kako je ICBL organizacija koja je usmjerena na pružanje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća zasnovanih na inovacijama, znanju, kreativnosti i modernoj tehnologiji.

"Djelujući kao posrednik između investitora i poduzetnika, ICBL igra aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata, u kojima je nedostatak kapitala očigledan, te kao alternativa drugim sredstvima finansiranja investicija i samim tim podstiče poduzetništvo", istakla je Green.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kako je saopšteno, na konferenciji će se razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rizičnog kapitala u zemljama zapadnog Balkana, prezentovati dobre prakse te identifikovati mogućnosti daljeg razvoja tržišta rizičnog kapitala u BiH.