biznis
0

U Banjoj Luci otvoren Sajam građevinarstva i inovacija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Banjoj Luci su danas otvoreni Međunarodni sajam građevinarstva "Grames 2009." i Međunarodni sajam dostignuća u elektro-mašinskoj industriji i inovacija "Demi", koji su okupili više od 300 izlagača iz BiH i drugih bivših jugoslavenskih republika, te iz Italije, Njemačke, Austrije, Poljske i Mađarske.

Otvarajući građevinski sajam, potpredsjednica Vlade RS-a Jasna Brkić rekla je da Vlada čini sve da ta je entitet učini povoljnom za investiranje te da je spremna da radi na daljnjem rasterećenju privrede.

Brkić je, ukazujući na značaj oblasti građevinarstva koja u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa šest posto, navela je da je u toj grani zaposleno više od 22.000 radnika u oko 1.300 preduzeća.

“Krajem prošle godine u RS-u je povećan broj radnika na građevinskim radovima za 16,4 posto u odnosu na prosjek 2007. U RS-u se gradi, rekonstruiše, modernizuje i obnavlja, što znači investira, a time se stvaraju uvjeti za zapošljavanje građevinske operative, proizvodnju građevinskog materijala i zapošljavanje većeg broja radnika”, tvrdi potpredsjednica entitetske vlade.

Oba sajma, koji se istovremeno održavaju u organizaciji preduzeća Banjalučki velesajam, bit će otvorena do 23.marta.

Direktor Banjalučkog velesajma Dragoljub Bojanić tvrdi da je Međunarodni sajam građevinarstva "Grames 2009." najveća sajamska manifestacija u BiH jer je riječ o jedinom specijalizovanom sajmu koji uspijeva da napuni sve hale Banjalučkog velesajma.