Zbog loše privrede u RS
0

U Banjoj Luci mirno okupljanje malih akcionara

FENA
Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske organizirao je danas u Banjoj Luci mirno okupljanje svojih članova na kojem je iskazano nezadovoljstvo stanjem u privredi RS-a i radom pojedinih entitetskih institucija, što je dovelo do ugrožavanja osnovih ljudskih prava malih akcionara - prava na vlasništvo, na rad i prava na život.

Predsjednik Saveza Nebojša Jugović rekao je da na ovaj način mali akcionari žele da ukažu da "pogubne" posljedice privatizacije državnih preduzeća u RS-u koje se najdrastičnije održavaju na radnike, koji su često i mali akcionari u preduzećima.

On navodi da u tom entitetu ima oko 860.000 malih akcionara, a od toga je oko 440.000 u preduzećima, a 420.000 u fondovima.

Jugović vjeruje da mali akcionari mogu da revitaliziju preduzeća u RS.

„Malih akcionara u svakom preduzeću ima oko 30 posto. Oni, ako se ne udruže, nemaju nikakav uticaj, ali kada se udruže preko svog punomoćnika imaju 30 posto upravljačkog paketa u preduzeću“, kaže Jugović.

Savez udruženja malih akcionara RS-a podnio je danas i zahtjev predsjedniku Komisije za hartije od vrijednosti RS Miodragu Jadriću da podnese ostavku.

Tvrde da u velikom broju slučajeva Komisija ništa nije preduzela da zabreni raspolaganje akcijama, dok Jandrić navodi da to nije tačno i da je Komisija "dosta pomogla malim akcionarima u zaštiti njihovih prava".

Na skupu malih akcionara, koji je održan na centralnom trgu u Banjoj Luci, ukazano je i da su se pojedinci naglo obogatili dok su mali akcionari obespravljeni.