U narednih 20 godina
0

U azijske gradove nagrnut će milijarda ljudi

FENA
Otvaranje radnih mjesta i pružanje usluga za 1,1 milijardu ljudi, koliko se očekuje da će nagrnuti u azijske gradove tokom narednih 20 godina, predstavlja zadatak s kakvim se čovječanstvo nikad ranije nije suočilo, upozorio je Haruhiko Kuroda, predsjednik Azijske uprave za razvoj (ADB).

Kuroda je na Samitu svjetskih gradova, koji je u toku u Singapuru, kazao da se broj građana azijskih gradova svakog dana poveća za više od 100.000, prenijela je agencija DPA.

Gradovima svijeta potrebna su veće investicije i održiva infrastruktura, ali se svake godine zabilježi globalni manjak ulaganja u gradsku infrastrukturu u visini tri milijarde dolara, upozorava Kuroda, koji navodi i podatak da više od pola milijardi ljudi na svijetu živi u slamovima, siromašnim četvrtima velikih gradova.

Pozivajući se na najnoviji izvještaj ADB-a pod nazivom "Upravljanja azijskim gradovima", Kuroda je rekao da je broj stanovnika Londona tokom 130 godina uvećan sa milion na osam miliona, dok su azijski gradovi izloženi "plimskom valu ljudi".

Azijski gradovi kao što su Singapur i južnokorejski Busan predstavljaju dokaz da je moguće "rasti vratolomnom brzinom, a da se pritom ne ugrozi prirodna sredina", tvrdi dr. Ahmed Djoghlaf, izvršni sekretar UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti. On uspješan razvoj ova dva grada pripisuje harmoničnoj saradnji vlasti i organizacija za zaštitu životne sredine.

Kao primjeri uspješnog urbanog planiranja van azijskog kontinenta na ovom skupu navedeni su Dublin, Bilbao i Barcelona. Singapur je istaknut i kao primjer kreiranja uspješnog sistema javnog gradskog prometa.

"Gradove treba vratiti ljudima", kazao je Sanjiv Kumar Lohija, iz indijskog ministarstva za urbani razvoj, koji je tvorac nekih od najboljih rješenja autobusnoga i prometa po tračnicama u Singapuru.