{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U augustu hrana i bezalkoholna pića skuplji za 2,5 posto

F
29.9.2007. u 11:40
0
0
U augustu hrana i bezalkoholna pića skuplji za 2,5 posto
0
U augustu hrana i bezalkoholna pića skuplji za 2,5 posto
Agencija za statistiku BiH objavila je podatke o potrošačkim cijenama u BiH koje su u augustu imale rast od 0,9 posto na godišnjem nivou.
Taj rast najviše se uzrokovan porastom cijena u odjeljcima obrazovanje (4,3 posto), hrana i bezalkoholna pića (2,5 posto), restorani i hoteli (za 2,3 posto), komunikacije (za 2 posto), stanovanje, voda, struja, gas i drugi energenti i zdravstvo (za po 1,4 posto).

Rast cijena u augustu od 0,5 posto na mjesečnom nivou najviše je uzrokovan rastom cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića (za 0,9 posto), prijevoz (za 0,7 posto) i restorani i hoteli (za 0,4 posto).

U odjeljku hrana i bezalkoholna pića rast cijena najviše je nastao uslijed poskupljenja hljeba i žitarica (za 1,65 posto), ulja i masnoća (za 4,77 posto), povrća (za 3,94 posto) i mlijeka, sira i jaja (za 1,11 posto).

U odjeljku prevoz do povećanja cijena došlo je uslijed poskupljanja tečnih goriva koja su pratila kretanja na svjetskim tržištima. U augustu u odnosu na juli cijene bezolovnog benzina u BiH povećane su za 1,46 posto, a dizela za 1,93 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: