|

U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto

U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto
0
F
FENA
27.12.2008. u 10:10
0
komentara
0

dijeljenja
U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto Foto: Reuters
U Sjedinjenim Državama, trgovine su vrlo rano otvarile vrata u petak, sa cijenama sniženim i do 70 posto, u pokušaju spašavanja razočaravajuće sezone blagdanskih kupovina.
Čak i trgovinski lanci koji prodaju bogatijoj klijenteli – poput Nieman Marcusa – nude velike rasprodaje, nakon naznaka da bi prodaja mogla biti najgora od 1969., otkad se bilježe takve statistike, s padom od i do dva posto tokom novembra i decembra.

Preliminarni podaci pokazuju da je posjeta potencijalnih kupaca u vikendu prije Božića bio 24 posto niža nego lani, a prodaja u sedmici pred ovaj blagdan pala je za gotovo sedam posto. Za maloprodaju sezona božićnih kupovina čini i do 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda.

Istovremeno novi izvještaji pokazuju da je broj neuposlenih najviši od novembra 1982., a da je tokom 2008. zatvoreno 160 hiljada trgovina. U idućoj godini, prema procjenama, ista bi sudbina mogla zadesiti još 200 hiljada trgovina i čak do tri hiljade shopping mallova.

I druga ekonomija svijeta objavila je porazne ekonomske podatke: industrijska proizvodnja u Japanu pala je za 8,1 posto u novembru u odnosu na prethodni mjesec. Općem padu, prenosi VoA, posebino je doprinio pad proizvodnje prijevozne opreme, strojeva općenito, te elektroničkih dijelova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.