{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto

F
27.12.2008. u 10:10
0
0
U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto
0
U američkim trgovinama sniženja cijena i do 70 posto
Foto: Reuters
U Sjedinjenim Državama, trgovine su vrlo rano otvarile vrata u petak, sa cijenama sniženim i do 70 posto, u pokušaju spašavanja razočaravajuće sezone blagdanskih kupovina.
Čak i trgovinski lanci koji prodaju bogatijoj klijenteli – poput Nieman Marcusa – nude velike rasprodaje, nakon naznaka da bi prodaja mogla biti najgora od 1969., otkad se bilježe takve statistike, s padom od i do dva posto tokom novembra i decembra.

Preliminarni podaci pokazuju da je posjeta potencijalnih kupaca u vikendu prije Božića bio 24 posto niža nego lani, a prodaja u sedmici pred ovaj blagdan pala je za gotovo sedam posto. Za maloprodaju sezona božićnih kupovina čini i do 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda.

Istovremeno novi izvještaji pokazuju da je broj neuposlenih najviši od novembra 1982., a da je tokom 2008. zatvoreno 160 hiljada trgovina. U idućoj godini, prema procjenama, ista bi sudbina mogla zadesiti još 200 hiljada trgovina i čak do tri hiljade shopping mallova.

I druga ekonomija svijeta objavila je porazne ekonomske podatke: industrijska proizvodnja u Japanu pala je za 8,1 posto u novembru u odnosu na prethodni mjesec. Općem padu, prenosi VoA, posebino je doprinio pad proizvodnje prijevozne opreme, strojeva općenito, te elektroničkih dijelova.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: