|

FOTO
/
U Aluminiju puštena u rad nova linija

U Aluminiju puštena u rad nova linija
0
F
FENA
8.2.2013. u 12:10
10
komentara
0

dijeljenja
U Aluminiju puštena u rad nova linija
Danas je u mostarskoj tvornici Aluminij puštena u rad nova linija za lijevane malih legiranih ingota, težine 8 do 10 kg, čime je završena prva etapa šest miliona eura vrijednoga projekta nadgradnje postojećih proizvodnih kapaciteta mostarske Ljevaonice, koja je jednom od šest najsavremenijih u svijetu.
"S komercijalnom proizvodnjom malih ingota krećemo odmah, koristeći naše postojeće ljevačke peći. Druga etapa projekta u punom je zamahu, a riječ je o ugradbi nove ljevačke peći, kapaciteta 50 tona, koja bi trebala otpočeti s radom već polovinom aprila.

S obzirom na to da ta peć, s jačim gorionicima, ima veću snagu topljenja, omogućuje nam i povećanje ukupnih proizvodnih kapaciteta za 30.000 tona godišnje, jer će moći pretapati veću količinu čvrstog uloška", izjavio je direktor za proizvodnju i razvitak Željko Boras.


Aluminij je s austrijskom tvrtkom Hertwich Engineering, a u kreditnom aranžmanu sa švicarskim Glencoreom, sklopio spomenuti višemilionski ugovor za kupovinu i ugradbu najsavremenije ljevačke opreme na tržištu današnjice. Linija za lijevanje malih ingota uspješno je pokrenuta, a bitno je naglasiti kako će nova ljevačka peć, zbog regenerativnih gorionika, garantovati i bolje izgaranje plinova, dakle i još manje zagađenje okoliša, iako je Aluminij na tom polju uvijek unutar granica dopuštenog.

"Izrazito sam ponosan na činjenicu da smo, usred ovakve krize i nedaća s kojima je Aluminij suočen, imali snage dovesti ovaj projekt do kraja i neka ovo bude porukom kako se naša tvornica želi razvijati, želi rasti i proizvoditi i osigurati ovoj sredini postojaniju sutrašnjicu. No, za to nam treba razum i osjećaj za ekonomiju u glavama onih koji u rukama drže mehanizme koji nam mogu otvoriti vrata i put za ovakovo razmišljanje ili ih, pak, zauvijek zatvoriti udarajući nam i nadalje namete s cijenama električne energije, visokim i nelogičnim poreznim traženjima i tome slično", kazao je direktor Aluminija Ivo Bradvica.


Inače, Aluminij je dosad, osim trupaca, blokova i žice, u proizvodnoj ponudi imao ingote težine 11 i 15 kg, a za liniju za lijevanje ovih manjih odlučio se jer je riječ o evropskom standardu za kojim postoji izrazita potreba na tržištu metala.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...