biznis
0

U 2010. manja tražnja nafte uz veću proizvodnju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska tražnja nafte će tokom 2010. biti manja nego što se ranije prognoziralo, dok će se proizvodnja istovremeno povećavati, procijenili su eksperti američkog ministarstva energetike.

Višak će iznositi 70.000 barela dnevno, jer će svjetska tražnja iduće godine dostići prosečno 84,58 miliona barela dnevno, dok će se istovremeno proizvoditi 84,65 miliona barela, navedeno je u izveštaju uprave za energetske informacije pri ministarstvu energetike, prenose agencije.

Vladini stručnjaci su pri ovoj projekciji pošli od pretpostavke da će svjetska ekonomija početi da se oporavlja krajem tekuće godine. Očekivani stabilan rast tražnje nafte u zemljama u razvoju bit će poništen smanjenjem potrošnje u razvijenim zemljama, objašnjeno je u izveštaju.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodit će u 2010. prosječno 28,89 miliona barela dnevno, u poređenju sa 29,26 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu ove godine, smatraju stručnjaci ministarstva. Zemlje van OPEC-a će proizvoditi 50,19 miliona barela dnevno.

"Povećana proizvodnja u Brazilu, SAD, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Kanadi omogućiće da se nadomjesti pad proizvodnje u Meksiku i Sjevernom moru", ukazano je u izveštaju.

U SAD će ove godine proizvodnja nafte iznositi prosječno 5,24 miliona barela dnevno, a 2010. godine - 5,30 miliona barela.