Recesija
0

U 2009. godini otkaze dobilo 28.185 radnika

Piše: A. Karadža
Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na evidenciju nezaposlenih u prvih šest mjeseci prijavilo se ukupno 50.168 osoba, od čega je 28.185 po prestanku radnog odnosa.

U junu 2009. godine zaposlena je 4.121 osoba, dok je u toku cijele godine zaposleno 23.289 osoba. Sa evidencije Federalnog zavoda za zapošljavanje obrisano je ukupno 44.786 osoba.

Kako je rekao Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ovi podaci pokazuju da se ostvaruju crne slutnje i predviđanja sa kraja prošle godine. On je dodao da će se stanje do konca ove godine samo pogoršati.

"Grane koje su najviše ugrožene su građevinarstvo, metaloprerada, drvoprerada i ostale grane koje se bave preradom. Osim njih ugrožene su trgovine, ugostiteljski objekti", izjavio je Biber za naš portal.

Radnici koji ostaju bez posla često su nezaištićeni i teško ostvaraju svoja prava.

"Mi insistiramo na poštivanju zakona. Da se radniku nakon otkaza omogući prijavljivanje na biro, da dobija novčanu pomoć kako bi osjećao socijalnu sigurnost", rekao je Biber.

On je ipak istakao da većina firmi u formalnom sektoru poštuje zakon, a najveći problem je sektor rada na crno u kojem su radnici potpuno nezaštićeni.

Statistički iskazano, u periodu od 1.1 do 30.06.2009. godine razlika između osoba koje su brisane sa evidencije po prestanku radnog odnosa i broja osoba koje su zaposlene sa evidencije iznosi 4.896.

Poslodavci su u istom mjesecu ove godine preko službi za zapošljavanje iskazali potrebu da zaposle 1.410 osoba.