Vanjskotrgovinska komora BiH
0

U 10 mjeseci vanjskotrgovinski deficit 5,5 milijardi KM

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
U periodu januar - oktobar 2011. godine BiH je ostvarila izvoz u vrijednosti sedam milijardi i 27 miliona KM, što je 17,32 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, te uvoz u vrijednosti 12 milijardi i 532 miliona KM, što je za 14,89 posto više.

Analitičar Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su ostvareni rezultati doveli do povećanja nivoa pokrivenosti uvoza izvozom za 2,12 posto te da on iznosi 56,07 posto, ali i da je, istodobno, vanjskotrgovinski deficit znatno povećan i da u spomenutom periodu iznosi pet milijardi i 505 miliona KM.

Gavran je kazao da BiH ima zabrinjavajući rast uvoza te da je najveći deficit u robnoj razmjeni napravila upravo sa Njemačkom, u koju ima najveći izvoz i Hrvatskom, iz koje ima najveći uvoz.

Prema njegovim riječima, područje odvijanja najvećeg dijala vanjskotrgovinske razmjene BiH već godinama je ograničeno na relativno mali broj zemalja, bez većih promjena i osvajanja novih tržišta, pa tako i korištenja njihovih potencijala za poboljšanje bh. vanjskotrgovinskog položaja.

Najveće povećanje izvoza u periodu januar - oktobar 2011. BiH je ostvarila na tržište Slovačke, Turske, Makedonije, Holandije i Albanije, a smanjenje u trgovini s Belgijom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Uvoz je najviše povećan iz SAD-a, Rusije, Luksemburga i Švicarske, a smanjen s Kosova i iz Velike Britanije i Crne Gore.

Gavran je ovom prilikom istaknuo da BiH ima konstantan problem taj što se pozitivan nivo pokrivenosti uvoza izvozom, kao i u prvih deset mjeseci ove godine, ostvaruje samo u sektorima "Drvo, papir i namještaj" i "Rude, metali i proizvodi".