Vizuelno osvježenje
367

TV1 od 25. novembra postaje O Kanal

A. P.
Nakon što je prošle godine TV1 postala dio medijske grupacije Oslobođenje, uslijedilo je uvođenje i drugih noviteta. Kako je za Klix.ba otkrio direktor ove TV kuće Sanjin Bečiragić, TV1 od 25. novembra postaje O Kanal.
"Čekali smo pravi trenutak da to realiziramo jer sam rebrending bez tehničke modernizacije televizije i kvalitetnijih programskih sadržaja ne znači ništa. Ovaj proces, koji su pratile i važne unutarnje kadrovske promjene, konačno je završen. Spremni smo da na medijsku scenu izađemo kao O Kanal. Rekao bih, konačno", kazao je Bečiragić za naš portal.
Sanjin Bečiragić
Sanjin Bečiragić

Naziv O Kanal izabran je, kako je objasnio, jer O asocira na Oslobođenje, dnevni list s ugledom i tradicijom, pod čije okrilje je početkom 2018. godine došla TV1.

"O može značiti i krug kojim se zatvara proces integracije printanih medija, digitalnih platformi i televizije u grupaciji Oslobođenje. U svakom slučaju, O kanal je početak jedne nove, vizuelno drugačije, dopadljivije, moćnije, kreativnije i modernije televizije. Rebranding potpisuje agencija Fabrika, a nova scenografska rješenja scenografkinja Adisa Vatreš Selimović. Riječ je o etabliranim imenima iza kojih stoji znanje, iskustvo i kreativnost, tako da gledatelji od 25. novembra mogu očekivati veliko vizuelno osvježenje", najavio je direktor istakavši da su taj datum, Dan državnosti BiH, izabrali iz patriotskih uvjerenja.

Promjene su se desile i u uređivačkoj strukturi pa je, kako je Klix.ba ranije pisao, dugogodišnja urednica i voditeljica Nikolina Veljović sada direktorica programa O kanala.

"Formirala je odličan programski i produkcijski tim koji je spreman za nove izazove u domenu domaće produkcije. Dobili smo i pojačanje - kolegu Almira Šećkanovića, također iskusnog urednika i novinara koji je zanat 'ispekao' u timu međunarodne TV kuće Al Jazeera Balkans. Šećkanović je šef Superdeska, a Superdesk je inovacija na bh. medijskoj sceni. Superdesk okuplja tri redakcije informativnog programa – redakcije televizije (O Kanal), dnevnog lista Oslobođenja i magazina Dani, te svih naših portala. Snaga Superdeska, leži u tome da više redakcija učestvuje u proizvodnji zajedničkih sadržaja. Originalnih i istraživačkih", kazao je Bečiragić.

Najavljujući i odličan serijski i filmski program, te zanimljive emisije domaće produkcije, naš sagovornik dodaje kako su svjesni konkurencije i kako je poštuju, ali su uvjereni da će O Kanal pronaći svoje mjesto kod sve strožijih i zahtjevnijih gledalaca.

"Od 25. novembra gledaoce očekuju dva nova i drugačija dnevnika, te intervju koji će uređivati i voditi Dragan Markovina. Za ove novitete najzaslužnija je direktorica i glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović. Tu su i emisije 'Ognjena zemlja' i 'Kike Tike Tačke', koje su već osvojile publiku. Pripremamo i novi večernji show, a prvi put u BiH gledaocima će O Kanal ponuditi originalan i po svjetskim kriterijima organiziran takmičarski show. Bit će tu zanimljivih sadržaja za ljubitelje enigmatike, ali i interesantnih sadržaja za gledateljice. Emisija 'Jedan je dan' će se emitirati u novom terminu i programski sudariti sa dnevnicima drugih televizija. To će biti jedan od većih izazova", priznaje Bečiragić.

O Kanal planira jačati zabavni i informativni program, a posebno voditi računa o tehničkom opremanju televizije.

Najavljuju emitovanje u HD rezoluciji, a dogodine i proširenje studijskih kapaciteta. U planu su i zabavni takmičarski projekti regionalnog karaktera.

"Ipak, najviše pažnje posvećuje se zajedničkom radu i angažmanu urednika i novinara tri redakcije koje odlično funkcioniraju", istakao je direktor O Kanala.