biznis
0

Tuzlanska tvornica soli ulaže tri milona u revitalizaciju postrojenja

FENA
Tuzla
Tuzla
Tuzlanska tvornica soli "Solana" u aprilu će započeti proces revitalizacije postrojenja u koji će uložiti oko tri miliona maraka.

"Remont, koji inače radimo svake godine, ovaj put ćemo iskoristiti i za revitalizaciju pogona. Izvršit ćemo ugradnju šest kružnih pumpa koje smo već nabavili iz Njemačke i zamijeniti značajan dio postrojenja. Time ćemo dobiti novo srce tehnološkog procesa i praktično novo srce Solane", kazao direktor Izudin Kapetanović.

Po njegovim riječima, revitalizacija postrojenja osigurat će dobre pretpostavke da u idućem razdoblju ta tvornica ostvari dobit, a što će omogućiti početak izgradnje nove solane, odnosno novog pogona.

"Zamjenom postrojenja i ugradnjom pumpi moguće je ostvariti povećanje u proizvodnji soli za 50 posto, a tada ćemo moći računati na proizvodnju do 150.000 tona. Usporedbe radi, prošle godine Solana je proizvela 86.000 tona, a u najboljim prijeratnim uvjetima proizvodila oko 200.000 tona soli", kazao je Kapetanović.

On smatra da je to dobra pretpostavka za stabilizaciju na tržištu te mogućnost da postanu jedan od najznačajnijih proizvođača soli u ovom dijelu Europe.

Zamjenom postrojenja i crpki, Solana će moći proizvoditi soli različite granulacije, što će joj s obzirom na zainteresiranost partnera iz Hrvatske, osigurati plasman na tržište.