biznis
0

Tuzlanska Solana nezadovoljna reakcijom inspekcija na pojavu plagijata

FENA
U tuzlanskoj Fabrici soli nisu zadovoljni reakcijom Kantonalnih inspektora na informacije o pojavi plagijata Solaninih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine.

"U nekoliko provjeravanih pakovanja sol nije bila odgovarajućeg kvaliteta, što može imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje", rekao je rukovodilac prodaje u Solani Tuzla Džemal Pirić.

Osim toga, plagiranje predstavlja nelojalnu konkurenciju, a ovaj domaći proizvod je praktično nezaštićen.

Prema informacijama iz Solane Tuzla na bh. tržištu se u ambalaži ove fabrike plasira kuhinjska sol dobijena jodiranjem industrijske soli koja nije za ljudsku ishranu. To su saznali prije dva mjeseca prilikom redovnog obilaska tržišta radi uvida u poziciju solaninih proizvoda, maloprodajne cijene i konkurenciju.

Plagijate su, kako kažu predstavnici Solane, pronašli u pojedinim prodajnim objektima u Tuzlanskom, Zeničkom i Unsko-sanskom kantonu. O tome su obavijestili tržišnu inspekciju u Tuzlanskom kantonu, Federaciji i druge nadležne institucije, ali adekvatne reakcije, kako navode, zasad nema.

Direktor Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković je rekao da su inspektori bili na terenu i da nema razloga za sumnju da se na bh. tržištu nalaze plagijati Solaninih proizvoda, niti sol koja nije jodirana u odgovarajućoj mjeri.