biznis
0

Tuzla: U tvornici "Aida" prekinut štrajk

FENA
Oko 900 radnika Tvornice obuće "Aida" Tuzla jučer je prekinulo štrajk, a nakon dogovora s premijerom Tuzlanske županije Enesom Mujićem, ministrom za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudinom Ograševićem i savjetnikom premijera za gospodarstvo Mustafom Burgićem.

Po riječima predsjednice Sindikata Aide Muhidin Okanović, proizvodnja u toj tvornici danas je nastavljena, kao i razgovori između radnika i menadžmenta tvornice.

Osnovni zahtjev radnika Aide bio je poštivanje granskog kolektivnog ugovora koji je stupio na snagu u siječnju ove godine i koji radnicima u ovog industrijskoj grani jamči satnicu od 1,95 KM. Kako poslodavac, odnosno menadžment Aide nije osigurao poštivanje Ugovora, jer, prema riječima VD direktora Aide, proizvodnja i u mjesecima kada se ostvaruje najveća dobit ne osigurava dovoljno sredstava za isplatu neto plaća sa satnicom 1,95 radnici su zatražili rješenje od Vlade Tuzlanske županije.

Prema riječima sindikalnih predstavnika, radnici ne očekuju da Vlada izdvaja sredstva za njihove plaće, jer je to zadatak menadžmenta, ali očekuju od Vlade da pomogne u prevladavanju tog problema.

Ono što se očekuje od Vlade jeste investiranje u nabavku strojeva čime bi se stvorile pretpostavke za povećanje produktivnosti Aidinih kapaciteta.

Nakon višesatnih razgovora, koji su okončani sinoć, a kojima je prisustvovala i predsjednica sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH Ferdija Kojčić dogovoreno je da će Vlada u suradnji s kupcima pomoći menadžmentu Aide u naredna dva mjeseca kako bi se radnicima isplatile plaće u rasponu od 343 KM najniža i 420 KM najviša plaća.

U ovom periodu predstavnici radnika, menadžmenta i resornog ministarstva napravit će analizu i ponuditi rješenja, posebno s aspekta organizacije rada, rješavanja socijalnih pitanja i poboljšanja tehničkih uvjeta za rad Aidinih radnika.

Cilj je stvaranje uvjeta kako bi radnici ove tvornice vlastitom proizvodnjom osigurali dovoljno sredstava za poštivanje granskog Kolektivnog ugovora.