biznis
0

Tuzla: Konferencija " Zapošljavanjem do pune integracije"

FENA
Danas je u Tuzli u organizaciji Mercy Corps Tuzla, Landmine Survivors Network BiH (Mreže preživjelih od mina), gospodarskih komora Tuzlanske županije, regije Doboj i Brčko distrikta održana konferencija pod nazivom "Zapošljavanjem do pune integracije".

Cjelodnevnom diskusijom sudionika istaknuta je važnost nastavka kontinuirane razmjene informacija, dobrih praksi i iskustava po pitanju mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, motivacije poslodavaca, zakonskih regulativa i namjenskih fondiranja.

Zajedničkim radom, ali i pojedinačnim djelovanjem svih prisutnih subjekata nastavit će se javno zagovaranje donošenja zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, koji već više od godinu dana u Parlamentu Federacije BiH čeka na usvajanje, kao i rad na optimizaciji istog zakona u Republici Srpskoj, koji je zaživio, ali ne u punom kapacitetu.

U postizanju ovih ciljeva potrebno je maksimalno uključiti gospodarske subjekte i poslodavce u javno zagovaranje i zapošljavanje invalidnih osoba, kao i javno promovirati pozitivne primjere zapošljavanja.

Također je inicirana formalnija suradnja organizacija invalidnih osoba sa zavodima za zapošljavanje, gospodarskim komorama, gospodarskim subjektima i poslodavcima, kako bi zajednički utjecali na otvaranje novih radnih mjesta, donošenje i sprovođenje što boljih politika u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Plamenko Priganica predsjednik Mreže preživjelih od mina BiH.

Konferencija je organizirana u okviru projekta "Ekonomska podrška preživjelim žrtvama mina", koji je financiran sredstvima "Memorijalnog fonda Diane, princeze od Velsa".

Ovaj projekt realiziran je kroz ekonomsku podršku razvoja ili proširenja proizvodnje za 90 korisnika, preživjele žrtve mina. Podrška je pružena u oblasti malog biznisa, poljoprivrede i mljekarstva, što je rezultiralo uspješnijim sudjelovanjem korisnika sa svojim proizvodima na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu poljuprivrede u Gradačcu.