biznis
0

Tuzla domaćin konferencije "Kako upravljati u vrijeme krize?"

FENA
Tuzla
Tuzla
"Kako upravljati u vrijeme krize" tema je dvodnevne konferencije koja se održava u Tuzli. Odgovor na ovo pitanje pokušavaju dati predstavnici ekonomske struke, državnih agencija, vlasti i menadžeri kompanija iz okruženja.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli organizacijom prve internacionalne konferencije želi unaprijediti komunikaciju svih pojedinaca i grupa koje utječu na ekonomsko poslovanje.

Pola miliona nezaposlenih u našoj zemlji i činjenica da ovaj broj mjesečno raste po stopi od 0,5 posto kažu da je vrijeme za akciju. Ovim je riječima doc. dr. Zijad Džafić uime organizatora i međunarodne konferencije ukazao na važnost međusobnog dijaloga stručnjaka ekonomske i državne politike.

„Mi, nažalost, nemamo Džona Mejnarda Kejnsa koji je riješio problem velike ekonomske krize, ali ćemo dva dana raspravljati u okviru šest tematskih područja o ovim problemima“, kazao je doc. dr. Džafić.

Ono što zabrinjava, po riječima učesnika današnjeg skupa, jest da se nova mjesta otvaraju u javnom sektoru, a ne privrednom. Kako riješiti ovaj problem zainteresovani su i predstavnici Vlade TK.

Premijeru Tuzlanskog kantona interesantno je kako zajedno u okruženju analizirati krizu i vidjeti šta ko može učiniti da bismo dali najbolji odgovor.

Vjerovatno se kriza kod nas drugačije manifestuje nego u razvijenim zemljama zapadne Evrope, kaže prof. dr. Zorica Vasiljević s Odsjeka agrarne ekonomije Poljoprivrednog fakulteta Beograd. Mi smo imali sreću, kaže Vasiljević, da smo mogli drugačije da dočekamo krizu nego oni koji su je dočekali na prvom udaru. Sada je bitna saradnja privrede i nauke i iskoristiti iskustva zemalja u okruženju, razvijenih tržišnih ekonomija, tako da u toj sprezi ukoliko se pripremimo možemo da minimiziramo rizik, mišljenje je prof. Vasiljević.