biznis
0

Turski magnat Fikret Inan kupuje grčka ostrva

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlasnik građevinske kompanije iz Turske Fikret Inan izjavio je da pregovara sa brokerima o kupovini pet grčkih ostrva, čija je površina od 10.000 do dva miliona kvadratnih metara.

Inan procjenjuje da će ostrva Lihnari, Kalconisi, Mirki Amorgos Kardiotisa, Nausika i Vuvalo koštati od tri do 20 miliona eura, a on, kako je rekao, namjerava da na njima investira oko 80 miliona eura.

Bogati Turčin je listu "Zaman" rekao da na malim ostrvima želi sagraditi hotelske komplekse i trajektnim vezama povezati grčka i turska ostrva. U planu je i da u Grčkoj osnuje firmu-kći svoje građevinske kompanije.

Inan je novinarima rekao da ne isključuju mogućnost reakcije grčke strane, ali je izrazio uvjerenje da će grčke vlasti pozitivno reagovati na njegove planove. 

On je naglasio da će Turska ima lakši pristup Evropi ukoliko i drugi turski biznismeni kupe ostrva u Egejskom moru.

Prije nekoliko godina pojavile su se informacije da grčka Vlada u namjeri da prevaziđe krizu priprema prodaju grčkih ostrva, a jedna je bila i ta da su vlasti spremne da ruskim i kineskim investitorima čak prodaju i ostrvo Rodos.

Inan je nedavno za 35 miliona dolara kupio jedno srednje veliko tursko ostrvo površine 400 hiljada metara kvadratnih. Ostrvo se nalazi nedaleko od grada Izmira, a na kojem turski biznismen namjerava sagraditi luksuzni hotelski kompleks.