|

Turski biznismen u egzilu kupio Vertu, proizvođača luksuznih pametnih telefona

Turski biznismen u egzilu kupio Vertu, proizvođača luksuznih pametnih telefona
17
Klix.ba
13.3.2017. u 19:21
33
komentara
17

dijeljenja
Turski biznismen u egzilu kupio Vertu, proizvođača luksuznih pametnih telefona Foto: EPA
Kompanija Baferton kupila je britanskog proizvođača pametnih telefona Vertu. Riječ o telefonima koji se proizvode isključivo za bogate i čija maloprodajna cijena iznosi nekoliko hiljada dolara. Kompanija sa sjedištem na Kipru čiji je vlasnik turski biznismen u egzilu, posao je sklopila za 60 miliona dolara.
Na čelu Bafertona nalazi se turski biznismen Hakan Urzan koji, prema pisanju Daily Telegrapha, ima mračnu prošlost.

Tokom '90-ih godina porodica Urzan je posudila novac od Nokije i Motorole kako bi pokrenula mobilnu mrežu pod nazivom Telsima, ali stvari su ubrzo krenule naopako. Telsima se našla u finansijskim problemima, kasnila je s otplatom duga, a istovremeno su se pojavile spekulacije da porodica novac troši na privatne avione i imovinu. Iako su sudovi u New Yorku odredili isplatu više milijardi dolara odštete Nokiji i Motoroli, porodica Urzan i dalje negira optužbe.

Prije 15 godina Hakan Urzan je u odsustvu osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda jer se nije pojavio na ročištu vezanom za optužbe.

Zbog optužbi za prevaru, turske vlasti su zaplijenile porodičnu imovinu koja je uključivala banku, televiziju, Telsimu i druge kompanije. Hakana i njegovog brata Cema tužio je i američki predsjednik Donald Trump jer su odustali od dogovora da kupe apratmane u njegovom tornju.

Nakon što je dobila politički azil u Francuskoj, porodica Urzan živi van Turske. Nije jasno zašto je Hakan Urzan kupio Vertu koja je u proteklih deset godina često mijenjala vlasnike. Kompaniju je 1998 godine osnovala Nokia, 2012. je prodata kompaniji EQT VI, a četiri godine kasnije kompaniji Godin Holdings iz Hong Konga.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...