biznis
0

Turska Sisecam grupacija bilježi rast investiranja u zemljama balkana

FENA
Nakon što je 2006. godine postala većinski vlasnik Fabrike sode Lukavac te završila investiranje u prvoj fazi u vrlo kratkom roku i pokrenula proizvodnju teške sode, turska Sisecam grupacija nastavlja investicione napore u zemljama Balkana.

U bugarskom gradu Targovishte, gigantski proizvodni kompleks stakla otvorio je premijer Republike Turske Tayyip Erdogan, saopćeno je iz Turske ambasade u BiH.

Kao simbol uspješne i prijateljske tursko-bugarske saradnje spomenuti proizvodni kompleks se sastoji od četiri zasebna postrojenja što karakterizira ovu investiciju kao najveću greenfield investiciju u Bugarskoj.

S današnjom tekućom vrijednosti od 380 miliona dolara do koje je dostigla prva faza investiranja i prihodom u vrijednosti od 175 miliona dolara omogućena su radna mjesta za 1.500 radnika. Izvoz u iznosu od 150 miliona dolara koji se odvija u preko 45 zemalja svijeta na čelu sa zemljama Evrope i Balkana znatno doprinosi ekonomiji Bugarske.

Sisecamove investicije na Balkanu započinju 1997. godine u Bugraskoj u Devnia gradu započinje partnerstvo s Fabrikom sode Solvay, opet u Bugarskoj 2005. godine otvara Fabriku kućanskih proizvoda od stakla, jednu od najvećih u Evropi, zatim 2006. godine u regionu otvara prvo proizvodno postrojenje za float staklo, a 2007. godine nastavlja s otvaranjem Fabrike za proizvodnju ogledala i obrađenog stakla.

Sisecam, također, u Sofiji ima prodavnicu i preduzeće za logistiku koje raspolaže posebnim voznim parkom kamiona za prijevoz stakla.

Sisecam, koji ima značajnu ulogu u unapređenju socio-ekonomskih odnosa između Turske i Bugarske, a samim tim doprinosi i otvaranju novih oblika saradnje, donio je odluku da u istom proizvodnom kompleksu udvostruči postojeće investicije i drugu fazu investiranja započne tokom 2008. godine.

Nove investicije u iznosu do od 415 miliona dolara bit završene u toku 2010. godine. S okončanjem ovih investicija Proizvodni kompleks stakla dostići će prihod od 360 miliona dolara i omogućiti ukupno 2.000 radnih mjesta.

Na taj način će investicije u Bugarskoj dostići vrijednost od milijardu dolara, stoji u saopćenju.