{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska među ekonomskim silama?

F
2.4.2012. u 13:47
0
7
Turska među ekonomskim silama?
0
Turska među ekonomskim silama?
Turska postaje ekonomska sila
Turski BDP je u 2011. porastao za 8,5 posto, a u posljednjem kvartalu za 5,2 posto, pokazuju objavljeni zvanični podaci turskog instituta za statistiku.
BDP po glavi stanovnika je bio 7.808 eura u 2011, navodi se u saopćenju, a prenosi agencija AFP.

"Vjerovatno da je ova stopa rasta BDP-a za 2011, odmah poslije Kine, druga najveća u svijetu", rekao je turski ministar nauke, industrije i tehnologije Nihat Ergun za tursku novinsku agenciju Anatolija.

Turska vlada predviđa da će BDP u 2012. usporiti na četiri posto zbog posljedica krize u eurozoni, ali je izrazila uvjerenost da će to usporavanje biti kratkoročno.

Analitičari su, međutim, zabrinuti oko toga da je rast deficita tekućeg plaćanja Turske znak pregrijavanja ekonomije i da bi mogao uzrokovati njeno ozbiljnije usporavanje.

Privredni rast od 5,2 posto u posljednjem kvartalu 2011. bio je u skladu sa vladinim očekivanjima, prema ministru finansija Mehmetu Simseku.

"Podaci za posljednji kvartal pokazuju da se proces "mekog prizemljenja" nastavlja stabilnim tempom, u skladu sa vladinim ciljevima" , rekao je on za agenciju Anatolija.

Turska ekonomija je u prvom tromjesečju 2011. porasla za 11,9 posto, u drugom za 9,1 posto, dok je u trećem ojačala za 8,4 posto.

Ova zemlja, koja je trenutno rangirana kao 17. najveća svjetska ekonomija, želi da se pridruži grupi deset najvećih svjetskih ekonomija do 2023.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: