{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska među ekonomskim silama?

F
2.4.2012. u 13:47
0
7
Turska među ekonomskim silama?
0
Turska među ekonomskim silama?
Turska postaje ekonomska sila
Turski BDP je u 2011. porastao za 8,5 posto, a u posljednjem kvartalu za 5,2 posto, pokazuju objavljeni zvanični podaci turskog instituta za statistiku.
BDP po glavi stanovnika je bio 7.808 eura u 2011, navodi se u saopćenju, a prenosi agencija AFP.

"Vjerovatno da je ova stopa rasta BDP-a za 2011, odmah poslije Kine, druga najveća u svijetu", rekao je turski ministar nauke, industrije i tehnologije Nihat Ergun za tursku novinsku agenciju Anatolija.

Turska vlada predviđa da će BDP u 2012. usporiti na četiri posto zbog posljedica krize u eurozoni, ali je izrazila uvjerenost da će to usporavanje biti kratkoročno.

Analitičari su, međutim, zabrinuti oko toga da je rast deficita tekućeg plaćanja Turske znak pregrijavanja ekonomije i da bi mogao uzrokovati njeno ozbiljnije usporavanje.

Privredni rast od 5,2 posto u posljednjem kvartalu 2011. bio je u skladu sa vladinim očekivanjima, prema ministru finansija Mehmetu Simseku.

"Podaci za posljednji kvartal pokazuju da se proces "mekog prizemljenja" nastavlja stabilnim tempom, u skladu sa vladinim ciljevima" , rekao je on za agenciju Anatolija.

Turska ekonomija je u prvom tromjesečju 2011. porasla za 11,9 posto, u drugom za 9,1 posto, dok je u trećem ojačala za 8,4 posto.

Ova zemlja, koja je trenutno rangirana kao 17. najveća svjetska ekonomija, želi da se pridruži grupi deset najvećih svjetskih ekonomija do 2023.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: