Preuzela vlasništvo
69

Turska kompanija otkupila preostale dionice goraždanske firme koja proizvodi eksploziv

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Nakon što je otkupila preostale dionice goraždanske Pobjede-Rudet koje do sada nije posjedovala, turska kompanija Kirlioglu Kimya Sanayi Ve Ticareti A.S. postala je i 100-postotni vlasnik ove firme, potvrđeno je za Klix.ba iz Pobjede -Rudet.

Firma je u ponudi za preuzimanje od osam osoba otkupila 1.034 dionice, što je preostali udio od 0,3216 posto koji do sada nije bio u njenom vlasništvu. Za otkupljenje dionice ukupno je uplaćeno oko 332.500 maraka, a cijena po jednoj dionici bila je 196 maraka.

Podsjetimo da je turska kompanija Kirlioglu Kimya Sanayi Ve Ticareti A.S. većinsko vlasništvo u firmi Pobjeda Rudet stekla u augustu 2015. godine, od kada su svoj udio povećavali otkupom preostalih dionica uz višemilionska investiranja.

Oni su tada preuzeli i obavezu zadržavanja osnovnog proizvodnog programa odnosno proizvodnje elektrodetonatora, rudarskih detonatorskih kapisli i različitih vrsta usporivača, te drugih proizvoda iz proizvodnog programa, čime će biti obezbijeđeno zadržavanje ove proizvodnje u Bosni i Hercegovini.

Pobjeda-Rudet koja se bavi proizvodnjom eksploziva za civilnu upotrebu trenutno zapošljava 350 radnika, a prihodi ove firme kontinuirano rastu, te su se popeli do 32 miliona maraka.

S druge strane višemilionsko investiranje pokazuje namjeru investitora za širenje proizvodnih kapaciteta.