Strateško partnerstvo
59

Turska i UAE potpisali potpisali 13 sporazuma vrijednih 50,7 milijardi dolara

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su 13 sporazuma vrijednih 50,7 milijardi dolara tokom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana toj zaljevskoj zemlji.

U saopćenju je navedeno da su obje strane postigle dogovor o uspostavljanju Strateškog vijeća na visokom nivou, kojim će predsjedavati predsjednici Turske i UAE.

Odnosi Turske sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima su uzdignuti na nivo strateškog partnerstva kao rezultat sporazuma.

Strane su također odlučile unaprijediti postojeću saradnju u oblastima kao što su energetika, transport, infrastruktura, logistika, e-trgovina, finansije, zdravstvo, hrana, turizam, nekretnine, građevinarstvo, odbrambena industrija, vještačka inteligencija i napredne tehnologije.

Izražavajući zadovoljstvo razvojem bliskog dijaloga i saradnje na 50. godišnjicu diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Erdogan je rekao da Turska ima za cilj jačanje pravne infrastrukture u oblastima uključujući promociju investicija, sigurnost, obnovljivu energiju i transport.

Erdogan je rekao da će saradnja dvije zemlje dalje napredovati na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF) koji će se održati u Istanbulu od 25. do 28. jula.