|

Turska bi mogla biti jedna od rijetkih ekonomija koja će profitirati od koronavirusa

Turska bi mogla biti jedna od rijetkih ekonomija koja će profitirati od koronavirusa
19
R. D.
17.2.2020. u 08:25
39
komentara
19

dijeljenja
Turska bi mogla biti jedna od rijetkih ekonomija koja će profitirati od koronavirusa Ilustracija: Shutterstock
Koronavirus izazvao je globalne probleme koji se osjete čak i u našoj regiji. Uz zemlje kao što je primarno Kina, koje osjećaju ozbiljne ekonomske posljedice, postoje i one, kao što je Turska, čija bi ekonomija zbog svoje mobilnosti mogla iskoristiti šanse koje se zbog korona virusa pojavljuju.
Na osnovu procjene međunarodnih organizacija, ekonomija Kine negativno je pogođena nakon pojave fatalnog koronavirusa, a to će posljedično imati negativan efekat i na svjetsku ekonomiju.

Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su avionski saobraćaj, međunarodna trgovina, turizam…

Ipak, u međuvremenu, moguće je da će ekonomija nekih zemalja imati određene koristi od cijele situacije. Jedna od njih mogla bi biti Turska. Prema izjavi turskog ministra industrije i tehnologije Mustafe Varanka, virus ima neke pozitivne efekte na tursku ekonomiju u pogledu predstavljanja alternativne proizvodne baze za Kinu.


Kako prenose turski mediji, Varank je kazao da su dobavljači u inozemstvu počeli pokazivati više interesa za proizvođače u Turskoj.

"Naravno da ne želimo da zemlje imaju takve probleme. Međutim, u svijetu postoji ekonomija koja je u stalnom pokretu", rekao je on i dodao da će se Turska, ako taj zadatak bude pred njom, nositi s njim.

On kaže i kako je Turska zemlja koja može proizvoditi u gotovo svakom sektoru te da je u stanju povećati kapacitet kao alternativu drugim zemljama.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...