biznis
0

Turkish Airlines želi strateško partnerstvo sa Jatom

SRNA
Aviokompanija Turkish Airlines zainteresovana je za strateško partnerstvo sa srpskim nacionalnim avioprevoznikom Jat Airwaysom, izjavio je državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije Miodrag Miljković.

Prema njegovim riječima, pregovori između dvije aviokompanije trajali su tokom cijele prethodne godine - a prenose portali u Srbiji.

"Mi smo potpuno spremni da pregovaramo već sutra o strateškom partnerstvu. Ali, nažalost to bi bilo nedovoljno ozbiljno, s obzirom da cijeli taj postupak mora da se provede sa konsultantom, čiji izbor još nismo završili", rekao je Miljković. 

Strategija te turske kompanije jeste da avioprevoznici iz regiona prevoze putnike ka njihovih većim linijama, što bi Turkish Airlinesu koristilo za povećavanje popunjenosti prekookeanskih letova. 

"Turkish Airlines je zainteresovan za razvoj svog tržišta i u tom smislu oni razgovaraju paralelno sa svim zemljama bivše Jugoslavije. Tako da oni u ovom trenutku su već u završnoj fazi razgovora sa makedonskim aerodromima, istovremeno rade i sa crnogorskim vazduhoplovstvom i već su većinski vlasnici u bosanskoj aviokompaniji", rekao je Miljković. 

Državni sekretar je naveo da je Vlada Srbije donijela strategiju prema kojoj bi odnos kapitala u novosnovanoj kompaniji "mogao da bude većinski i na jednoj i na drugoj strani, što će biti stvar dogovora".