Vlada FBiH donijela odluku
0

"Turkish Airlines" strateški partner "B&H Airlinesa"

Sarajevo-x.com
Prihvativši Izvješće Povjerenstva za realiziranje aktivnosti u iznalaženju strategijskog partnera za dokapitalizaciju JP "B&H Airlines" d.o.o. Sarajevo, Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom je za najuspješnijeg ponuđača i za strategijskog partnera proglašen "Turkish Airlines".

O ovome će Povjerenstvo izvijestiti "Turkish Airlines“ u roku od pet dana od dana stupanja Odluke na snagu.

Inače, kako se navodi u Izvješću, Povjerenstvo je, na temelju parametara utvrđenih međunarodno raspisanim tenderom, "Turkish Airlines" ocijenilo s ukupno 82,50 bodova, a ponuda Zeida Mangoa vrjednovana je s 32,02 boda. Treći ponuđač ("Comintel") iskazao je zainteresiranost, ne samo za našu zrakoplovnu kompaniju, već i za sudjelovanje u razvitku zrakoplovne industrije u FBiH, što je bio i temeljni uvjet ponude. Zbog toga, kao i činjenice da nije konkretizirana, ova ponuda nije ni vrjednovana.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović je na konferenciji za novinare objasnio da je Vlada imenovala i komisiju koja će tokom 30 dana dogovoriti sve detalje poslovanja buduće kompanije s predstavnicima "Turkish Airlinesa".

  • Vlada će biti većinski vlasnik, a "Turkish Airlines" imat će 49 posto vlasništva. Predstavnici turske aviokompanije prihvataju i da se zadrži naziv kompanije "B&H Airlines" i da se zadrže svi zaposleni, naglasio je Šećkanović.

Ministar je rekao da je "Turkish Airlines" za novu kompaniju ponudio dva mlazna aviona na leasing koji bi bili dopremljeni u proljeće 2009. i proljeće 2010. godine i istaknuo da je za tu namjenu turska aviokompanija spremna izdvojiti pet miliona eura, kao i još pet za nova investiranja.