Zbog pandemije
99

Turkish Airlines obustavlja skoro sve letove, 27. marta imaju posljednji let za Sarajevo

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aviokompanija Turkish Airlines će od petka 27. marta obustaviti sve međunarodne letove, osim onih za Hong Kong, Moskvu, Etiopiju, New York i Washington, zbog koronavirusa i njegovog utjecaja na ovaj sektor. Ova kompanija će posljednji let imati za Sarajevo.

Kako piše Daily Sabah, predsjednik ove aviokompanije İlker Aycı, izjavio je da Turkish Airlines ostavlja letove za navedene zemlje kako bi se dodatno mogli omogućiti transferni letovi širom svijeta.

Turkish Airlines ne može iskoristiti sav svoj kapacitet jer je Turska već zaustavila letove do i iz raznih zemalja u namjeri da zaustavi širenje virusa, dok su druge države također zatvorile svoj vazdušni prostor kako bi izbjegle rizik.

Zbog tih mjera opreza, aviokompanija ne može obavljati letove do 107 zemalja, napomenuo je Ayci. Turska je suspendovala letove sa više od 60 zemalja.

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Turskoj porastao je na 947, a broj umrlih porastao je na 21, izjavio je kasno u subotu ministar zdravlja Fahrettin Koca.

Stariji građani, naime oni stariji od 65 godina, neće smjeti letjeti Turkish Airlinesom jer su to najosjetljivije osobe.

Aycı je nadalje napomenuo da je za obavljanje svog posla ili barem minimiziranje štete aviokompanija počela putničke letove pretvarati u teretne.

Oni koji su kupili karte prije 20. marta, će ih moći promijeniti do kraja godine, napomenuo je i Aycı, dodajući da se za promjene karte neće naplaćivati ​​dodatne naknade.

Dodao je da će kompanija dati 15 posto bonusa onima koji odgode putovanja umjesto da se vrate.

Govoreći o ukupnoj politici kompanije prema zaposlenima, Aycı je rekao da Turkish Airlines nema namjeru nikoga otpuštati.

"Moguće je postići dogovor u vezi sa platama. U slićaju takvih postupanja napravit ćemo rezove sa najviših nivoa", zaključio je Ayci.