biznis
0

Turizam strateško opredjeljenje Kantona Sarajevo

FENA
U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) danas je predstavljena studija "Osnovni turistički itinerariji u Kantonu Sarajevo".

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić je kazao da je cilj ovoga projekta da budući posjetioci, obilazeći autobusom, automobilom ili pješice Kanton, dožive njegove najveće vrijednosti kroz doživljaj prirode, kulture i historije.

Šarić je dodao da se studijom "Osnovni turistički itinerariji u Kantonu Sarajevo", koja predstavlja polaznu osnovu za razvoj turizma na području Kantona želi unaprijediti razvoj kantonalnog turizma budući da ona valorizira resurse turističko-ugostiteljskih, prirodnih, kulturno-historijskih i drugih potencijala Kantona.

Također, studija daje osmišljen pristup obilaska Kantona, koristeći i razvijajući turističke resurse, podiže kvalitetu turističke ponude na viši nivo i time osigurava ambijent za ostvarenje veće dobiti od turističke djelatnosti, a podiže i ukupni nivo razvijenosti privrede Kantona Sarajevo.

Predsjednik PKKS-a Kemal Grebo je kazao da su za devet mjeseci Kanton Sarajevo posjetila 125.704 turista, što predstavlja 51 posto od ukupnog broja turista koji su posjetili Federaciju BiH, istaknuvši da ti rezultati, s obzirom na ukupne turističke potencijale Sarajeva, mogu i trebaju biti još bolji.