{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turizam bi mogao pokrenuti bh. privredu

F
1.2.2009. u 11:46
0
12
Turizam bi mogao pokrenuti bh. privredu
0
Turizam bi mogao pokrenuti bh. privredu
Bosna i Hercegovina je na putu da joj turizam postane aktivni generator razvoja privrede, a to posljednjih godina potvrđuje i rast turističkog prometa.
Još u PRSP Strategiji razvoja ocijenjeno je da se bogati turistički potencijali BiH, uz pažljivo planirana ulaganja, mogu u realtivno kratkom roku staviti u funkciju.

Stoga je i Vlada FBiH prije nekoliko dana donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava „Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH“, u ukupnom iznosu od pet miliona KM.

Za sufinansiranje projekata izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta, održivog razvoja turizma na selu te izgradnju osnovne turističke infrastrukture namijenjeno je pola miliona KM, a isti iznos je planiran za sufinansiranje kamata na kredite za izgradnju ovih objekata.

Za sufinansiranje novih turističkih proizvoda, izrade horizontalne i vertikalne turističke signalizacije i tematskih cesta u kantonima i općinama (panoi, putokazi, vinske i ceste sira, poučne staze, šetnice, putna odmorišta, info punktovi, vidikovci i biciklističke staze) predviđena su sredstva od 200.000 KM.

Za razvoj i promociju turizma i ugostiteljstva planira se utrošiti pola miliona KM, izradu originalnih turističkih suvenira 100.000 KM, a za brendiranje pojedinih mjesta, događaja i proizvoda 300.000 KM.

Za uvođenje upravljačkih sistema prema ISO standardima treba 100.000 KM, za štampanje publikacija i promotivnog materijala 400.000 KM, za ski i rekreacijske centre 800.000 KM, a za zaštitu okoliša i revitalizaciju prirodne baštine 1,1 milion KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: