Turizam
0

Turistička ponuda BiH na sajmu "Vakantiebeurs" u Holandiji

FENA
Turistička ponuda BiH predstavljena je i ove godine na prestižnom sajmu turizma "Vakantiebeurs", koji se održava u Utrehtu, Holandija, od 8. do 13. januara, saopćeno je iz Kluba ekstremnih sportova Bihać.

Zahvaljujući naporima organizacije "Green Visions", CBI Agencija Ministarstva vanjskih poslova Holandije i Ambasade Kraljevina Holandije u Sarajevu su prepoznali značaj prisustva BiH na ovom sajmu te omogućili Bosni i Hercegovini da svoju ponudu predstavi u okviru CBI sajamskog prostora.

Grupa privatnih bosanskohercegovačkih turističkih firmi i agencija ima priliku da svoju ponudu predstavi pred preko 150.000 ljubitelja putovanja, koji svake godine posjećuju "Vakantiebeurs".

Pored zvaničnih turističkih organizacija, BiH ove godine predstavljaju bihaćki KES "Limit", Turistička agencija KUK i Green Visions d.o.o iz Sarajeva koji su za ovu priliku pripremili i prvi zajednički katalog odabranih destinacija za avanturistički turizam.

S obzirom da na ovom sajmu izlaže nekoliko stotina turističkih organizacija od tour operatera, preko agencija do aviokompanija bh. predstavnici očekuju veliki broj uspostavljenih kontakta i ugovorenih aranžmana.

  • Ove godine primjetan je pojačan interes za bh. destinacije. Već smo dali i nekoliko intervjua holandskim medijima, izjavio je Thierry Joubert iz Green Visions.

Prema njegovim riječima postoji veliki interes za boravak u BiH u kamp prikolicima i to među starosnom grupom od 50 do 60 godina.

  • Činjenica je da turisti sve više traže dodatni sadržaj a u nekim slučajevima i zamjenu za posjetu Hrvatskoj. Štand su posjetili Holanđani koji su prošle godine posjetili BiH i koji su nam prenijeli svoje zadovljstvo doživljenim i najavili ponovni dolazak, rekao je Joubert.

Nekoliko holandskih tour operatora su već prošle godine uvrstili bh. ponudu u svoje programe a tokom dosadašnja tri dana sajma bh. izlagači su uspostavili preko 20 novih poslovnih dogovora.

Zahvaljujući CBI agenciji i Ambasadi Kraljevine Holandije koje su osigurale besplatno korištenje štanda, kao i USAID-u, koji je podržao pripreme za izlazak na sajam, Bosna i Hercegovina svoju turističku ponudu predstavlja na ovom sajmu već treću godinu. Za narednu godinu planira se još kvalitetnije i sveobuhvatnije predstavljanje bh. turizma na ovom sajmu, koji se smatra najjačom platformom holandskog turističkog sektora.